Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagens elbil Neo ska kosta under 250 000 kronor

Volkswagen ska bli folkets elbil. 2020 lanseras första elbilen I.D. Neo som vi nu har känt och klämt på, i form av en bottenplatta. Och det är mer än priset som imponerar.

I förra veckan höll Volkswagen ett konvent i Dresden – ID. Workshop (notera att de tagit bort punkten mellan I och D) – under parollen ”Electric for all”, det vill säga ”elektriskt för alla”. Frasen visar att Volkswagen har en plan att bli folkets elbil, ungefär som Typ 1 en gång i tiden blev folkets bil.

På konventet pratade Volkswagen om sin elektriska framtid som ännu ligger ett och ett halvt år fram i tiden, och det mest intressanta var helt klart uppvisandet av MEB-plattformen som är företagets nya arkitektur för just elbilar.

Teknikens Världs Mikael Stjerna befann sig på plats i den en gång så sönderbombade staden för att lyssna på VW-cheferna och -ingenjörerna samt för att känna och klämma på, inte en färdig elbil, däremot på själva plattformen med tillhörande utrustning, så som stolar, ratt och liknande.

Mikael Stjerna sittandes i Volkswagen I.D. Neo, som enligt uppgift kommer att vara väldigt lik den konceptbil som visades upp hösten 2016.Mikael Stjerna sittandes i Volkswagen I.D. Neo, som enligt uppgift kommer att vara väldigt lik den konceptbil som visades upp hösten 2016.Mikael Stjerna sittandes i Volkswagen I.D. Neo, som enligt uppgift kommer att vara väldigt lik den konceptbil som visades upp hösten 2016.
Mikael Stjerna sittandes i Volkswagen I.D. Neo, som enligt uppgift kommer att vara väldigt lik den konceptbil som visades upp hösten 2016.

Väldigt rymlig

Redan innan Mikael klev ”in i” bilen imponerades han av axelavståndet på bilen, som enligt ett tidigare uttalade kommer att heta Neo eller I.D. Neo (namnet användes dock inte under konventet). 276 centimeter mellan främre och bakre hjulaxeln är imponerande för en bil som storleksmässigt är ungefär som en Golf. Det är 14 centimeter mer än hos nuvarande Golf och det är bara tre centimeter kortare än hos betydligt större Passat.

Sittandes i både fram och baksäte slogs Mikael av de goda utrymmena som påminner om hur det är i just en Passat och inte i en Golf. Däremot är bagageutrymmet inte lika rymligt som i en Passat, någonstans måste det kortare formatet märkas.

Dessutom är golvet i kupéutrymmet är helt plant utan störande kardantunnel.

Foto: Volkswagen AG

 Tre Volkswagen-elbilar kommer i produktion 2020 eller kort därefter. Från vänster till höger: I.D. Buzz, I.D. Neo och I.D. Crozz. Flaggskeppsmodellen I.D. Vizzion ska stå klar någon senare, 2022 är det sagt. Koncernens andra bilmärken kommer också med sina varianter baserade på MEB-plattformen.

Två batteristorlekar

Volkswagen Neo – eller om det blir, som tidigare nämnt, I.D. Neo – kommer att lanseras under 2020 med två batteristorlekar. Instegsvarianten får ett 48 kWh-batteri medan toppversionen är paketerad med 62 kWh-batteri.

48 kWh-varianten kommer enligt den nya, mer verklighetsbaserade WLTP-körcykeln (som just nu ersätter gamla NEDC-körcykeln) att räcka till 33 mils körning medan det större 62 kWh-batteriet ska kunna nå 48 mil enligt samma cykel.

Siffrorna kan jämföras med dagens e-Golf som har ett 35,8 kWh-batteri som räcker till 21,9 WLTP-mil.

En gång folkets bil (därav namnet Volkswagen), nu med sikte på att bli folkets elbil.En gång folkets bil (därav namnet Volkswagen), nu med sikte på att bli folkets elbil.En gång folkets bil (därav namnet Volkswagen), nu med sikte på att bli folkets elbil.
En gång folkets bil (därav namnet Volkswagen), nu med sikte på att bli folkets elbil.

Priset

Utrymmena imponerar alltså, så även räckvidden i jämförelse med exempelvis e-Golf, men det som imponerar mest är prislappen som Volkswagen uttalar sig om.

Under förra veckans elbilskonvent med Volkswagen pratade Mikael Stjerna med både Thomas Ulbrich, som är ansvarig för I.D.-elbilsfamiljen, och Jochen Tekotte som har ansvaret för e-mobility inom Volkswagen-koncernen.

Thomas Ulbrich menade att Volkswagen inte utvecklar elbilar för miljonärer medan Jochen Tekotte var med precis än så. Utan att nämna ett exakt pris (vilket är svårt i och med att det återstår mer än ett år till lansering) sa han att det handlar om under 25 000 euro, det vill säga under ungefär 250 000 kronor. Det för en bil med 33 mils WLTP-mil (48 kWh-varianten).

Det kan jämföras med Volkswagen e-Golfs 409 900 kronor där du får en elbil som är trängre och har en tredjedels kortare räckvidd (knappt 22 mil). Det kan också jämföras med exempelvis nya Nissan Leaf som med sitt 40 kWh-batteri kommer 27 mil enligt WLTP-körcykeln. En sådan Leaf i grundutförande går loss på 379 900 kronor.