Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens elbilar ska kosta som vanliga bilar

När Volkswagen om cirka tre år lanseras sina första elbilar ska konsumenterna inte förvänta sig de höga priser som dagens elbilar betingar. Biltillverkaren säger nämligen att deras elbilar inte ska kosta mer än vad konventionella bilar gör i dag.

Sedan bilsalongen i Paris i oktober förra året har Volkswagen visat upp inte mindre än tre olika elbilskoncept med räckvidder på uppemot 50 mil – golfklasstora I.D. Concept, folkabussen I.D. Buzz och crossover-suven I.D. Crozz. Sistnämnda står just nu utställd på bilsalongen i Shanghai och det är där som märkets chef för elbilsprojektet, Christian Senger, har gjort ett intressant uttalande.

Enligt Christian Senger har Volkswagen gjort betydande genombrott för att reducera kostnaderna vid utveckling och produktion av elbilar, något som kommer att märkas på slutpriset. Volkswagens elbilar, inklusive koncernens övriga märkens motsvarigheter (exempelvis Audis och Skodas varianter), ska helt enkelt prissättas ungefär som dagens konventionella bilar och på så vis kommer elbilen att för första gången (om ingen annan hinner före) kunna erbjudas till allmänheten på bred front.

– Att erbjuda våra elbilar till priser motsvarande vad bilar med förbränningsmotorer kostar kommer att förändra spelplanen. Vi nyttjar behovet att gå från traditionella bilar med förbränningsmotor för att återskapa Volkswagen, säger Senger till australiensiska Car Advice.

I dag är ”vanliga” bilar de som drivs med framför allt bensin eller diesel, kanske redan om några få år vanliga bilar syftar på elbilar. Volkswagens mål är att om åtta år sälja åtminstone tre miljoner elbilar årligen.