Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens flaggskepp I.D. Vizzion ska stå klar 2022

Volkswagens eldrivna flaggskeppsmodell, som gestaltas av konceptbilen I.D. Vizzion, kommer 2022 men ska snart bli kvitt såväl pekskärmar som ratt.

Att Volkswagens sneglar på Apples produkter när de mejslar fram sitt nya formspråk har designchefen Klaus Bischoff avslöjat. Frågan är om den nu i Genève presenterade konceptbilen I.D. Vizzion, den fjärde i I.D.-serien, kan ses som ett första resultat av de nya designgreppen. Klart är i alla fall att linjerna på bilen är riktigt rena – såväl ut- som invändigt.

I.D. Vizzion ska bli flaggskeppsmodellen i den elektriska I.D-familjen och nog kan man kalla den för avskalad. Bilderna visar en bil med stora karossytor, smala ljuskällor, infällda dörrhandtag men framför allt en inredning där det mesta vi känner från dagens bilar har lyfts ur. Kvar finns finns i princip fyra stolar och ett vred. De så i dag så populära skärmarna har ersatts av något som liknar hologram och som Volkswagen kallar HoloLens. Bilen är självkörande, röststyrd och givetvis helt eldriven.

Det hela blir än mer uppseendeväckande när Volkswagen meddelar att bilen kommer ut på marknaden 2022 – om än med konventionell styrning, som man uttrycker det. Något som liknar de manöveregenskaper som konceptet visar kommer 2030 men ”högsta nivån av autonom körning”, det vill säga nivå 5, kommer redan 2025.

I.D. Vizzion bygger liksom övriga I.D.-bilar på MEB-plattformen. ”En bil i Passats storlek utvändigt men med Phaetons innerutrymmen”, som Volkswagen själva uttrycker det. Bilen har två elmotorer som tillsammans ger en maximal effekt på 225 kW (302 hästkrafter). Räckvidden är satt till 66,5 mil.

I samband med presentation av I.D-Vizzion offentligör Volkswagen sin plan på att bygga en miljon helt eldrivna bilar år 2025. Elbilspaletten ska då utgöras av 15 modeller. Första ut blir I.D. och I.D. Crozz 2020 som två år senare följs upp av I.D. Buzz och alltså även I.D. Vizzion.