Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagens första självkörande fordon kommer 2025

Den tyska biltillverkaren har avslöjat planer på att ge sig in i världen med självkörande fordon. Till 2025 ska företagets första autonoma bil – eldrivna ID. Buzz – vara i trafik, och fler ska följa därefter.

Vi har hunnit få en försmak på Volkswagens eldrivna transportbil ID. Buzz som anländer 2023. Redan då meddelade man att den ska klara av autonom körning enligt nivå 4 till 2025. Nu vill företaget ge sig in i den självkörande marknaden på allvar och expanderar därför utvecklingen av autonoma bilar.

Man har halkat rejält efter storföretag som Google, Uber och givetvis Tesla i tillverkningen av fordon som klarar av att köra själva och nu verkar man inte vilja spilla mer tid. Om fyra år ska ID. Buzz vara ute på vägarna – helt för egen maskin.
Modellen har utvecklats i samarbete med startup-företaget Argo AI som nu ska öppna en testfabrik i tyska München, efter att tidigare endast haft säte i USA.

– I år kommer vi för första gången genomföra fälttester i Tyskland där det självkörande systemet från Argo AI kommer användas i en framtida version av ID. Buzz. I mitten på detta årtionde kommer våra kunder ha möjligheten att, i utvalda städer, transporteras till sin destination i autonoma fordon, säger Christian Senger, chef för autonom körning på Volkswagen i ett pressmeddelande.

Han tillägger att målet är att utveckla ett koncept liknande det som finns i Moia – Volkswagens andra samarbetspartner när det gäller autonoma bilar – i dag. Moia är långt framme i utvecklingen och planerar att kunna erbjuda självkörande transporter redan i slutet av året i tyska Hamburg.

Volkswagen kommunicerar att man avser att tillhandahålla mer resurser till forskningen kring autonoma fordon. Det inkluderar test av teknik som lidar, radar och kameror, något som tros kunna användas i självkörande personbilar över tid. Mer detaljer kring testerna och tillkännagivande av fler kommande, självkörande modeller är säkerligen att vänta.