Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagens kinabil aktuell för Europa

Volkswagens nya eldrivna flaggskeppsmodell kommer till Europa och tar sig an konkurrenter från Tesla och Polestar. Men först visas den kinesiska versionen upp.  

Volkswagens eldrivna flaggskeppsmodell står och trampar bakom draperiet. Premiären var tänkt att ske för en månad sedan under bilsalongen i Peking – en tillställning som inte blev av då spridningen av coronaviruset åter tog fart i Kina. Nu meddelar emellertid Volkswagen att premiären kommer att ske digitalt den 27 juni.   

Väntan har varit lång på bilen som ännu inte har någon officiell modellbeteckning. Redan 2018 visades den upp som konceptet I.D. Vizzion medan arbetsnamnet har varit ID. Aero.

ID. Aero siktar högre än ”föregångaren” Passat. Foto: Volkswagen AG

Det vi kommer att få se på måndag är en bil som kommer ut på den kinesiska marknaden under anda halvan av nästa år. Först i och med dagens pressmeddelande står det klart att bilen även kommer till Europa och Nordamerika. Versioner anpassade för de marknaderna ska visas upp under nästa år och produktionen av dessa kommer att ske i tyska Emden där även syskonmodellen ID.4 sätts samman. I fabriken byggs även ”gamlingarna” Aerton och Passat, en tillverkning som kommer att fortgå i flera år till, enligt Volkswagen. 

Konceptet I.D. Vizzion.

Förutom att ID. Aero bygger på Volkswagens elbilsplattform MEB så är informationen i pressmeddelandet knapphändig. Det pratas som brukligt om design men faktum är att bilen har ett annat, mer aerodynamiskt, formspråk än tidigare elbilsmodeller från märket, vilket de medföljande skisserna på bilen visar.

Volkswagen själva placerar bilen i den övre mellanklassen vilket i så fall pekar ut bilar som Tesla Model 3 och Polestar 2 som direkta konkurrenter.