Volkswagens nya märke Moia

Här är Volkswagens nya märke. Det eldrivna transportfordonet har tagits fram på tio månader, men du kommer aldrig kunna äga en.

Volkswagen må vara en världens största fordonskoncerner med välkända märken som Audi, Seat och Skoda i paletten, men har du hört talas om Moia? Märket presenterar nu sitt första fordon efter att ha grundats för bara ett år sedan.

Men det handlar inte om en regelrätt bil, faktum är att Moia står i kontrast till sådant som vi hittills har förknippat med fordon; förbränningsmotorer, buller, jakten på parkeringsplats men kanske främst eget ägande.

Det handlar om något så i tiden korrekt som en pooltjänst med en eldriven buss med plats för sex passagerare, naturligtvis med tillgång wifi och USB-portar.

Det är Volkswagens transportbilsavdelning i Osnabrück som har plockat fram bilen på tio månader. Den har en räckvidd på 30 mil och batteriet kan laddas upp till 80 procent på 30 minuter. Några övriga tekniska data får vi inte veta mer än att takhöjden invändigt är 175 centimeter.

Moia, som egentligen ska skrivas med versaler, är helt ägt av Volkswagen och är baserat i Berlin, Hamburg och Helsingfors.

Moia kommer att debutera i Hamburg under nästa år för att sedan lanseras på en internationellt plan. Målet är att få bort en miljon bilar i städer i Europa och USA till 2025.

Faktum att tjänsten redan är tillgänglig sedan ett par månader i Hannover, dock med 20 stycken ”vanliga” Volkswagen T6 Multivans

. 3 500 personer har nyttjat tjänsten i ett område som täcker 90 kvadratkilometer.

https://youtu.be/OQMluySwnys