Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ralf Brandstätter / LinkedIn

Volkswagens vd visade upp ID.X på LinkedIn

Volkswagens vd Ralf Brandstätter har delat med sig av märkets senaste kreation – på sin LinkedIn-profil. Bilen är en sportig upplaga av ID.3 och sägs vara både lättare och snabbare än originalet.

Volkswagen presenterade nyligen ID.4 GTX, den första prestandaversionen av märkets elbilar. Beteckningen är tänkt att användas på företagets sportigare, fyrhjuls- och eldrivna fordon. Enligt Volkswagens vd Ralf Brandstätter (chef för bilmärket, inte hela koncernen) fick den ett sånt fint mottagande att man låtit sina ingenjörer utveckla fler högpresterande elbilar.

Därför presterade han nyligen konceptbilen ID.X på sitt LinkedIn-konto, av alla ställen. Det rör sig om en ”hottad” och bantad version av märkets första modell i ID-serien: halvkombin ID.3. Här har det vanliga batteripaketet på 62 kWh (58 kWh netto) bytts ut mot den större varianten på 82 kWh (77 kWh netto).

Foto: Ralf Brandstätter / LinkedIn

Man har även lånat teknik från ID.4 GTX och modifierat chassit, drivlinan och infotainmentsystemet. Volkswagen har också satt in en främre elmotor som gör den bakre sällskap vilket gör bilen fyrhjulsdriven. Den har även ett särskilt driftläge likt det i nya Golf R.

ID.X har en totalt kraft på 333 hästkrafter (245 kW), vilket är 129 hästkrafter vassare än den mest kraftfulla ID.3 som finns tillgänglig i dag. Framför allt är den nya modellen betydligt lättare än standardmodellen och har bantats med 200 kilo.

1 AV 2
Foto: Ralf Brandstätter / LinkedIn
2 AV 2
Foto: Ralf Brandstätter / LinkedIn

Bilen gör noll till 100 på 5,3 sekunder, vilket man förvisso kanske inte skrämmer barn med, men ändå är betydligt snabbare än originalet. Brandstätter avslöjar inte om bilen kommer sättas i produktion, men menar att man åtminstone kommer använda sig av många idéer ifrån den.