Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volta Trucks

Volta fyller orderböckerna – elektriska lastbilen börjar byggas 2022

Lastbilstillverkaren Volta fyller orderböckerna och har nu sålt eldrivna lastbilar för cirka 2,6 miljarder kronor. Samtidigt kliver investmentbolaget Luxor Capital in i det nystartade företaget.

Vi har tidigare berättat om den nya tillverkaren av eldrivna lastbilar, Volta Trucks, företaget som startades av svenska entreprenörerna Kjell Walöen och Carl-Magnus Norden och som nu finns i Sverige, Frankrike och Storbritannien.

Volta visade i september 2020 sin nya lastbil Volta Zero som klarar 16 tons last och har en räckvidd på el på cirka 20 mil. Konceptbilen som visades förra året ska vara färdig för leverans till kund under nästa år.

Städerna inför zoner

Voltas affärsidé är att bygga eldrivna lastbilar för transporter i de största städerna i Europa, städer som inom ett par år kommer att kräva lastbilar utan utsläpp av partiklar eller koldioxid. Dålig luftkvalitet och klimatpåverkan från transporter väntas bli en viktig fråga för flera av de största städerna i Europa bara inom ett par år. De största städerna inför zoner med krav på rening och nollutsläpp.

Flera stora transportföretag har uppmärksammat Voltas lastbilar och ordervärdet uppgår redan till cirka 2,6 miljarder kronor. Bland annat har franska Petit Forestier beställt 1 000 lastbilar. Några av de tyngre investerarna har också lagt märke till potentialen i eldrivna lastbilar och transportbilar och Luxor Capital investerar cirka 200 miljoner kronor i Volta Trucks. Luxor tar därmed också en plats i styrelsen för företaget. 

Räckvidd på 20 mil

Volta planerar att hyra in produktionskapacitet och enbart stå för design och koncept. Volta ska också köpa alla olika delar till lastbilarna, inklusive batterierna på 160-200 kWh, från flera olika leverantörer. Batterierna som ska användas till en början är av typen litiumjonfosfat. Batteriet är placerat under skåpet och elmotorn ska monteras i bakaxeln.

Volta Zero har ett lastbart skåp på 37,7 kubikmeter och rymmer 16 lastpallar. Idén är att Volta-bilen ska sköta transporterna från olika logistikcenter och in till städerna.