Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volta Trucks / Volta Trucks

Volta köper eldrivlina från amerikanska Meritor

Det blir Michiganbaserade Meritor som får leverera elmotorer till svensk-brittiska lastbilstillverkaren Volta.

Meritor och Volta har enats om en konstruktion där motorn byggs in i bakaxeln, en så kallad eAxle.

Volta blir först i Europa med den lösningen.

Vi har tidigare berättat om lastbilstillverkaren Volta Trucks där svenske Carl-Magnus Norden är en av medgrundarna. Volta Trucks har nyligen fått en order på 1 000 eldrivna lastbilar från franska Petit Forestier Group.

Nu har också Volta Trucks valt leverantör av den så viktiga drivlinan, elmotor och växellåda. Det blir amerikanska Meritor som ska leverera eldrivlinan som blir helt integrerad med bakaxeln. Meritor tillhör de större underleverantörerna i lastbilsbranschen och har bland annat verksamhet i Lindesberg i Sverige.

Den nya lösningen är ovanlig i lastbilsbranschen och Volta Trucks blir först i Europa med den här tekniken i ett kommersiellt fordon.

I höstas visade Volta sin nya lastbil Volta Zero som var en prototyp av den lastbil som ska börja byggas och leveras under 2022.

Volta ser en stor efterfrågan på eldrivna lastbilar de kommande åren då flera städer i Europa får svårt att klara klimatkraven och krav på luftkvalitet. Ett sätt att minska föroreningar oh utsläpp är att kräva nollutsläpp från transportsektorn.

Lättare och effektivare

Volta planerar att köpa viktiga komponenter från underleverantörer och också att köpa produktionskapacitet hellre än att bygga en egen stor lastbilsfabrik. Därmed ska Volta kunna nå ut till marknaden med sina lastbilar lite snabbare. 

Enligt Meritor är den nya drivlinan, döpt till Blue Horizon 14 Xe ePowertrain både lättare och effektivare jämfört med en konventionell elmotor och bakaxel. Därmed passar den bra till mellanstora och stora lastbilar.

– Det har gått rekordsnabbt och jag vill påstå att ingen tidigare tagit fram en design och en prototyp lika snabbt och med så lite pengar, sa Carl-Magnus Norden till Teknikens Värld, när Volta Zero presenterades.

Volta Zero är en lastbil på 16 ton med en lastkapacitet på 8,6 ton. Bilen är närmare 9,5 meter lång och batteripaketen kan varieras från 160-200 kWh och battericellerna är av litiumjonfosfat-typ. Räckvidden på ett fulladdat batteri är mellan 15 och 20 mil, vilket ska räcka för transporter i innerstan. Skåpet rymmer 37,7 kubikmeter last och det ryms hela 16 lastpallar enligt EU-standarden på lastpallens storlek.