Volvo 240 har blivit elbil

Lång räckvidd. Stor familjebil, rymlig och en god lastare. Så ska väl en optimal elbil vara specificerad? Jo då, och en sådan elbil finns – Volvo 240 Electric.

Det är bäst att vi avhandlar följande först så att fokus hamnar på rätt ställe hos er som klickar in på denna artikel. Denna Volvo är ingen dagsfärsk nyhet, men då den inte uppmärksammats i svensk media något speciellt väljer vi att upplysa alla som inte känner till den. En kul och intressant grej som vi tycker att fler bör känna till, helt enkelt.

Det vi ser här är en av de sista tillverkade 245:orna, närmare bestämt en Volvo 240 GL Classic som lämnade fabriken i maj 1993 (5 maj upphörde 240-tillverkningen helt). Men denna 240 är inte som alla andra, den är nämligen elektriskt driven.

Mellan åren 2009 och 2012 byggdes den om av nederländaren Martijn Hendriks. Han hivade ur den gamla B230-motorn och ersatte den med ett elektriskt paket. Det är som vi ser på bilden kompakt under motorhuven. Till motorn hör ett batteri på 40 kWh som erbjuder körning på minst 15 mil. Upp mot 20 mil är normalt inte svårt att nå.

I filmen nedan får du se och (inte) höra hur den låter och fungerar vid körning. Mer om bilen kan du läsa på Electric Volvos webbplats

.

https://youtu.be/VlDXqgaJ5lQ