Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Concept Recharge.Volvo Concept Recharge.Volvo Concept Recharge.
Volvo Concept Recharge. Foto: Volvo Cars

Volvo bygger ny elbil i USA

En ny crossover mellan XC60 och XC90 ska byggas i USA, skriver Automotive News.

Den nya crossover-modellen ska positioneras mellan XC60 och XC90 skriver branschtidningen Automotive News. Volvo vill inte kommentera uppgifter om kommande modeller.

Den planerade modellen, med interna kodnamnet Volvo V546, kan bli den tredje batteridrivna modellen som Volvo bygger i USA. Enligt tidningens källa planeras en produktion av 100 000 bilar årligen. Av volymen ska 40 procent tillverkas i USA och resterande 60 procent tillverkas i Kina. Enligt Automotive News kommer den nya crossovern likna Concept Recharge som visades på bild sommaren 2021. 

Modellen har en klassisk kombiprofil men med en högre markfrigång, en typisk crossover-design. Batteriet lär ligga under golvet och utgör en bärande del av karossen. Volvo har tidigare talat om upp till 90 mils räckvidd för deras nya elbilsmodeller. Räkna också med avancerade körassistenter.

1 AV 4
Foto: Volvo Cars
2 AV 4
Foto: Volvo Cars
3 AV 4
Foto: Volvo Cars
4 AV 4
Foto: Volvo Cars

Det är känt sedan tidigare att planen för den amerikanska fabriken i Ridgeville, South Carolina, är att den ska få ett tydligt elbilfokus. Fabriken blir först med att tillverka de kommande elbilsmodellerna byggda på nya elbilsplattformen, och Ridgeville kommer också att bli den första fabriken med att bara ha produktion av helelektriska bilar. 

Fabriken invigdes storslaget 2018 med Sveriges ambassadör som gäst och där har sedan dess Volvo S60 byggts där. Förra året tillverkades cirka 23 000 S60 i USA.  

Fabrikens kapacitet är dock betydligt större, ca 150 000 bilar per år. Snart får S60 sällskap av kommande nya XC90. Den eldrivna versionen kommer att tillverkas i Ridgeville med start tidigt 2023. Efter stora investeringar i fabriken väntar produktionen av suven Polestar 3. USA-produktionen är tänkt att mätta den amerikanska marknaden. Dessutom kommer Polestar 3 att tillverkas i Kina.