Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Cars om framtidens bilar och fabriker

Alla biltillverkare står inför förändringar, men det finns olika spår att ta. Volvo Cars strategichef Mårten Levenstam berättar hur den svenska biltillverkaren ser på framtiden.

Från och med nu ska alla nya Volvo-bilar lanseras med någon form av elektrifiering. Och i horisonten väntar en omställning till enbart elbilar.

Senast 2025 ska hälften av alla nya Volvo-bilar drivas med enbart en elmotor. Volvos strategichef Mårten Levenstam ser laddhybriden som en övergångslösning.

Mårten Levenstam, senior vice president product strategy and business ownership på Volvo CarsMårten Levenstam, senior vice president product strategy and business ownership på Volvo CarsMårten Levenstam, senior vice president product strategy and business ownership på Volvo Cars
Mårten Levenstam, senior vice president product strategy and business ownership på Volvo Cars

Ser ni att bilköparna först väljer en laddhybrid och sen en elbil, eller går det direkt från bensin eller diesel till el?

– Det är både och, som vanligt, det är inte så enkelt att alla är lika. Men det är därför vi började med laddhybrider, det var ett bra första steg mot elektrifiering. Därför har vi nu laddhybrider i hela modellprogrammet.

LÄS MER: 25 procent återvunnen plast i Volvo-bilar 2025

Det har utvecklats två olika spår vad gäller tillverkning av elbilar. Volkswagen ställer om hela fabriker där det bara byggs elbilar medan BMW har valt att bygga alla drivlinor i samma fabrik. Följer ni BMW?

– Ja, vi tror på den flexibla vägen, så vi tänker att alla framtida Volvo-modeller antingen finns som hybrid eller som elbil och vi kan ha flexibilitet i fabrikerna. Omställningen är svår att förstå så vi tror på flexibilitet. Vi tror inte på att vi gör en elbilsdivision av Volvo utan det är en helt integrerad del.

Volkswagen gör som de gör för att de vill bygga den helt klimatneutrala bilen, inklusive tillverkning. Är det något ni också funderar på?

– Vi jobbar ganska mycket just nu med att försöka kartlägga hela kedjan, från råmaterial till återvinning i slutändan. Vi är en del av det och sen har vi alla våra underleverantörer som vi ska ställa krav på.

LÄS MER: Volvo Cars nya målsättningar – elektriskt, autonomt och tjänster

Tror du att det blir en batteribrist om ett par år?

– Jag vet inte, men det finns inga fysikaliska hinder för att inte få fram tillräckligt många batterier. Det handlar mer om hur många som är beredda att investera i batterifabriker, hur snabbt går det att bygga fabriker och hur fort kommer marknaden att finnas.