Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs reportrar chattar med tittarna
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volvo: Elbilar och bensinbilar kostar lika mycket 2025

Att elbilar är långt dyrare än sina förbränningsmotordrivna motsvarigheter kan snart vara historia, i alla fall om vi ska tro Volvos vd Jim Rowan. Redan till 2025 tror Volvo att priserna för en elbil och en bensin- eller dieselbil är på en likartad nivå.

Det är i en intervju med branschtidningen Automotive News som Volvos vd Jim Rowan beskriver den framtida prisutvecklingen på elbilar gentemot förbränningsmotordrivna bilar. Redan om två till tre år från i dag ser nämligen Volvo att prisbilden för elbilar är likartad som för bensin- och dieselbilar. Samtidigt menar Rowan att statliga subventioner (likt det nyligen skrotade klimatbonussystemet i Sverige) inte längre kommer att vara nödvändiga.

– Inget företag kan vara avhängigt av statliga subventioner för att vara lönsamt, säger Rowan till Automotive News. Och trots att efterfrågan på råvaror och komponenter drivit upp priserna på elbilsbatterier så tror Jim Rowan att priserna snabbt kommer att sjunka, eller åtminstone att elbilar och förbränningsmotordrivna bilar snart kommer att vara lika dyra.

Nya EX90 är Volvos första modell som i grunden utvecklats som elbil Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

– Vi tror att vi når dit [till samma prisnivå, red anm] runt 2025, när teknikutvecklingen har drivit ner batterikostnaden, säger Rowan till Automotive News.

– Tekniken kommer ge ökad räckvidd. Mindre mängd batterier, men längre räckvidd till lägre kostnad – vi kommer att nå dit. 

Uttalandet kommer efter förra veckans lansering av nya storsuv Volvo EX90, som förutom 111 kWh stort batteri och 60 mils räckvidd även är den första modellen från märket att ha ett lanseringspris på över en miljon kronor (1 085 000 kronor). Fler mindre och billigare elbilar från Volvo lär dock komma i framtiden. Samtidigt misstänker vi att jämförbarheten i pris – med den allmänna prisuppgången vi sett på nya bilar det senaste året – mer handlar om att bensin- och dieselbilar blir lika dyra som elbilar, snarare än att elbilar nödvändigtvis sjunker i pris.

LÄS MER: Elbilen förblir dyr enligt vd