Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo är i desperat behov av nya elektrifierade modeller för att inte hamna på efterkälken.
Volvo är i desperat behov av nya elektrifierade modeller för att inte hamna på efterkälken.
Volvo är i desperat behov av nya elektrifierade modeller för att inte hamna på efterkälken.
Volvo är i desperat behov av nya elektrifierade modeller för att inte hamna på efterkälken. Illustration: Erik Andrén / Expressen Lifestyle (illustration)

Volvo EX90 tar över efter XC90

För Volvo Cars är modellen Embla (EX90) den första renodlade elbilen och lika viktig för företaget som XC90 var när den presenterades som första modellen efter Geelys övertagande. Polestar 3 och Lotus Eletre har redan skvallrat på storasyster Embla så inför lanseringen i höst vet vi en hel del.

Precis som med XC90 och SPA-plattformen börjar Volvo Cars med störst och dyrast när det nu är dags för ett generationsskifte. Allra tydligast är namnbytet. Volvo fasade ut modellerna Amazon, PV och Duett på 1960-talet och använde från och med modellen 142 enbart siffror till och med slutet av 1990-talet. Då kom V70 och i drygt 20 år har Volvo kombinerat siffror och bokstäver för att markera vad som varit stort, litet, kombi, suv eller sedan. 

Nu kommer Embla. Enligt Volvo byggs bilen på en uppdaterad och omgjord SPA-plattform döpt till SPA2. Den riktiga syskonbilen heter Polestar 3 och hur viktig Polestars börsutveckling är visas av att dotterbolaget får komma först med modellen, om än med bara några veckor. Även Lotus Eletre är klart besläktad med Embla även om Lotus hävdar att de byggt en egen plattform.
Ännu lite rörigare blir det när vi fått veta att Polestar byggt den mindre Polestar 4 på Geelys nya elektriska plattform SEA men Polestar 5 och Polestar 6 på egenutvecklad teknik. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.