Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Volvo EX30 i ett mer oömt Cross Country-utförande. Kommer under 2024.Nya Volvo EX30 i ett mer oömt Cross Country-utförande. Kommer under 2024.Nya Volvo EX30 i ett mer oömt Cross Country-utförande. Kommer under 2024.
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Nya Volvo EX30 i ett mer oömt Cross Country-utförande. Kommer under 2024.
Foto: Volvo Cars

Volvo EX30 Cross Country kommer nästa år

När du åker runt Stureplan: Volvo EX30. När du åker på sportlovsresa till fjällen: Volvo EX30 Cross Country. Märkets nya, lilla och eldrivna suv kommer alltså i två utföranden.

I onsdags var det världspremiär för Volvo EX30 – en 423 centimeter lång suv som med nämnda längdmått är märkets klart minsta modell i segmentet bilar med högre tyngdpunkt. Betydligt mindre än EX90 samt kommande EX60. Även mindre än dagens XC40.
Det var kanske inte modellens storlek som blev den stora snackisen i samband med avtäckningen, i stället var det prislappen. 429 000 kronor för instegsversionen EX30 Single Motor med lilla 51 kWh-batteriet. Det är bara 9 100 kronor mer än vad instegsversionen av Hyundai Kona Electric – som är något mindre – kostar. Volvons pris är dessutom drygt 50 000 kronor lägre än vad konkurrenten Renault Megane E-Tech Electric, som även den är ett par centimeter mindre än EX30, kostar. Då ska det tilläggas att Meganes batteri är mindre och räckvidden är kortare än hos Volvon.

Men alla föll inte för EX30:s yttre. Kanske var det för ren i linjerna? Kanske var det avsaknaden av ett rutmönster runt järnmärkets diagonalribba som saknades? Möjligtvis har Volvo lösningen för att fånga några skeptiker på kroken – en lösning som stavas Cross Country. Volvo har nämligen släppt några bilder på EX30 Cross Country som de menar ska tillgängliggöras under 2024 då även orderböckerna för modellversionen ska öppna.

Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.
Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.
Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.Volvo EX30 Cross Country.
1 AV 3
Volvo EX30 Cross Country.
Foto: Volvo Cars
2 AV 3
Volvo EX30 Cross Country.
Foto: Volvo Cars
3 AV 3
Volvo EX30 Cross Country.
Foto: Volvo Cars

Informationen om EX30 Cross Country är sparsmakad, men de berättar att den är framtagen för märkets kunder som söker mer äventyr (sportlovsresan som vi nämnde i ingressen) och att den gör det med attribut som högre markfrigång, hasplåtar fram och bak, svarta plastdetaljer längs skärm- och dörrkanter samt i front och på bakluckan, och 19-tumshjul som kan ersättas med 18-tummare med ggrövre däck.

Du kanske inte har koll på historien om Cross Country och tänker att det är ett utförande som Volvo V90 finns i? Då ska vi här och nu ge dig en snabb genomgång.
Första generationen Volvo V70, den som 1997 tog över efter kombivarianten av 850, kom 1998 i ett utförande vid namn V70 XC där XC stod för just Cross Country. Bland annat på bakrutans nederkant stod hela ”Cross Country” utskrivet medan det på emblemet på bakluckan stod enbart ”V70 XC”.
Sedan dess har Cross Country hängt med flera av Volvos modeller under 2000-talet och erbjudit ett alternativ till alla kunder som inte vill ta steget till en suv men däremot kan tänka sig en bil med lite plastdetaljer och något högre markfrigång. Alla var inte fyrhjulsdrivna (merparten av V40 Cross Country var nämligen framhjulsdrivna).

Men åter till EX30. Allt du vill veta om just EX30 finner du här.