Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En liten eldriven suv från Volvo så som vi illustrerade den för några år sedan.En liten eldriven suv från Volvo så som vi illustrerade den för några år sedan.En liten eldriven suv från Volvo så som vi illustrerade den för några år sedan.
En liten eldriven suv från Volvo så som vi illustrerade den för några år sedan. Foto: Erik Andrén / Expressen Lifestyle

Volvo EX30 presenteras i sommar

Volvo Cars vd Jim Rowan bekräftar att lilla elbilen EX30 rullas fram i sommar, troligtvis redan i juni.

I höstas var det stor premiär för ”det nya, elektrifierade Volvo” när modellen EX90 presenterades. En stor och dyr suv (startpris på strax under 1,1 miljoner kronor) är alltid iögonfallande, men det är inte en modell för den stora massan. Nästa modell på tur från Volvo är EX30 som vi fick se en kort glimt av i samband med EX90-avtäckningen. Den förväntas vara mer överkomlig för en större del av världens bilspekulanter.
Volvos vd Jim Rowan har tidigare preciserat att EX30 ska vända sig mot en yngre skara, främst generation Z, det vill säga personer födda efter millennieskiftet.

För australiska sajten Carsales förtydligar Jim Rowan hur Volvo i dag når ut till en äldre köparskara än vad de önskar och att han tror att EX30 med en bra prisbild, hög säkerhet, okej räckvidd och bra storlek – ”mindre än XC40” – är en del av lösningen tillsammans med prenumerationsbaserat ägande.
Sistnämnda erbjuder Volvo redan i form av Care by Volvo, en form av leasing där allt från försäkring till service ingår. Volvo EX90 är möjlig att ”prenumerera” på från 14 995 kronor per månad. Vad månadsavgiften för EX30 kan landa på vågar vi inte gissa, men för att den stora massan ska vilja ”hyra” en liten och eldriven Volvo bör avgiften vara rejält mycket mindre än EX90-avgiften.

Volvo EX30 till höger, EX90 till vänster.Volvo EX30 till höger, EX90 till vänster.Volvo EX30 till höger, EX90 till vänster.
Första spionbilderna på EX30 dök upp för ett par veckor sedan.Första spionbilderna på EX30 dök upp för ett par veckor sedan.Första spionbilderna på EX30 dök upp för ett par veckor sedan.
1 AV 2
Volvo EX30 till höger, EX90 till vänster.
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Första spionbilderna på EX30 dök upp för ett par veckor sedan.
Foto: carnewschina.com

Jim Rowan utesluter inte en äldre köparskara till EX30 som nyligen syntes på en parkering i Kina. Han ser framför sig att modellen kan tilltala personer som inte längre är i behov av stora bilmodeller och som inte behöver köra längre sträckor samt de som har laddare hemma.
Sistnämnda kan ses som en hint att EX30 inte får speciellt stort batteri, inte minst med tanke på följande uttalande:

– Så nu tittar vi på att inte stoppa i 100 kWh-batterier i en massa bilar, utan stoppa i 50 eller 30 kWh. [...]. Varför skulle man stoppa in högre kostnader och högre vikt?

När är det då premiär för EX30? Enligt Jim Rowan är det ”den 15 juni eller något i år”. Räkna dock inte med att få se EX30 på vägarna i sommar. Själva marknadsintroduktionen kommer troligtvis att ske efter EX90:s vilken är planerad till våren 2024. Dessutom har EX90 i dag en leveranstid på 19-21 månader, så den som beställer ett exemplar nu kan få ta emot sin nya bil tidigast oktober 2024. Om de långa leveranstiderna påverkar EX30 på samma extrema vis återstår att se.