Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Polestars nya elbil är presenterad men dröjer innan den rullar på vägarna
2 AV 2

Volvo EX90 och Polestar 3 blir försenade

Volvo och Polestars nya eldrivna flaggskeppsmodeller EX90 och 3 kommer att bli försenade. Tillverkningen skulle ha startat i år.

Både Volvo EX90 och Polestar 3 är mycket viktiga modeller för respektive tillverkare. Produktionen var tänkt att starta i år, men nu försenas den till någon gång under första halvan 2024.
Enligt ett pressmeddelande från Volvo ska anledningen vara att de behöver mer tid för att utveckla mjukvaran i bilarna. De två bilarna delar det mesta teknikmässigt och det är en hel utrustning som ska fungera ihop. Bland annat LiDAR, plattformen Nvidia Drive och utrustning till de förarassisterande funktionerna från svenska företag. Som Smart Eye och Zenseact.

Tillverkning av EX90 var planerad att starta vid fabriken i Charleston, South Carolina, och Polestar 3 skulle börja byggas vid den kinesiska fabriken i Chengdu. Från mitten av 2024 skulle båda modellerna byggas i båda fabrikerna. Hur denna försening påverkar de planerade samproduktionen är i nuläget oklart.
Samtidigt säger Polestar upp cirka 300 personer globalt, samt inför anställningsstopp. Något som även betyder att de inte kommer att anställa de ytterligare 500 personerna som planerat nästa år. Även Volvo varslade 1 300 personer i Sverige under förra veckan.
När den planerade leveransstarten blir återstår att se.