Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jan-Erik Berggren om tvåvägsladdningen på Volvos nya EX90
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Volvo EX90 ska imitera solljus

Det dröjer ännu ett tag innan Volvo börjar bygga nya elsuven EX90, men nu berättar de om en ny funktion i interiören. Volvo blir, tillsammans med Polestar, först i bilvärlden med interiörbelysning som imiterar naturligt solljus.

Volvo EX90 kommer att få interiör LED-belysning från företaget Seoul Semiconductor. Belysningen kallas SunLike LED och finns i panoramaglastaket och övriga delar av interiören. LED-enheterna ska inte flimra och ger ett ljus som är mer naturligt och likt solljus för att ge en lugn atmosfär i kupén, utan blått ljus som kan uppfattas som ansträngande för ögonen. 

Foto: Volvo Cars

SunLike-lampor från Seoul Semiconductor används vanligtvis i bostäder, offentliga miljöer och trädgårdar, och Volvo blir först att använda dem i bilsammanhang, tillsammans med Polestar förstås som stoppar in dem i EX90-kusinen Polestar 3.

LÄS MER: Allt om Volvo EX90 

SunLike-lamporna kommer att belysa innertaket, golvet, dörrarna och bagageutrymmet och blir en del av standardutrustningen. Det ska finnas totalt 72 LED-lampor i EX90.

Volvo EX90 kommer att byggas i Volvos fabriker i amerikanska Charleston och kinesiska Chengdu. Exakt när produktionen startar är än så länge inte meddelat, de första leveranserna väntas ske i början av 2024.