Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo fasar ut förbränningsmotorerna – elektrifierar alla modeller 2019

Volvo har redan påbörjat elektrifieringen av sitt modellprogram och 2019 växlar man upp satsningen genom att lansera bilar som drivs framåt med enbart el eller el i kombination med förbränningsmotorer. Bara förbränningsmotorer som drivkälla har nått sitt slut.

Förbränningsmotorns era är på väg mot sitt slut, åtminstone i form av Volvo-motorer då den svenska biltillverkaren i dag annonserar att alla nya Volvo-modeller som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med elmotorer. Beslutet innebär att tillverkningen av bilar med enbart förbränningsmotorer som drivkälla är på väg att fasas ut.

– Det här handlar om kunden. Människor efterfrågar elektrifierade bilar i allt större utsträckning och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Nu kan du välja en elektrifierad version av din favoritmodell från Volvo, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Bilarna som lanseras med start 2019 kommer att vara mildhybrider, laddhybrider och rena elbilar. Av sistnämnda kategorin ska Volvo lansera fem olika modeller mellan 2019 och 2021. Tre av dessa kommer att bära Volvo-emblem och sannolikt är det främst CMA-plattformsbaserade modeller som avses, de andra två kommer att bära Polestar-emblem och då handlar det alltså om prestandabilar enligt det nya koncept som Polestar arbetar efter, något som meddelades för ett par veckor sedan.

Utöver elbilarna satsar Volvo vidare på laddhybrider, en framdrivningstyp som de redan använder i flertalet av dagens modeller – så kallade Twin Engine-bilar, samt mildhybrider av 48-voltstypen. Med 48-voltssystem, det vill säga kraftigare än dagens 12-voltsstandard, kan många av bilens komponenter drivas elektriskt; allt från luftkonditionering till elektriska turboaggregat och till och med förbränningsmotorns start- och stängningsfaser. Volvo har redan testat 48 volt i sin 450-hästarskonceptbil.

– Det här tillkännagivandet innebär att vi inte längre kommer att tillverka bilar som endast drivs med förbränningsmotor. Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, säger Håkan Samuelsson.

Vid sidan om elektrifieringen av bilarna satsar Volvo på att fortsatt sänka utsläppen från sina fabriker. Koldioxidutsläppen från dessa har redan sänkts med 70 procent

 sedan 2004 men ska alltså ned till ännu lägre nivåer. Siktet är inställt på att Volvo Cars ska vara en klimatneutral biltillverkare 2025.

https://youtu.be/4Xk9oAmv0Lo