Volvo köper del av specialistföretag inom elbilsladdning

Volvo Cars meddelar att de nu fördjupar sitt engagemang för en helt elektrisk framtid genom att via Silicon Valley-baserade Volvo Cars Tech Fund köpa en andel i elbilsladdningsföretaget FreeWire Technologies.

Personbilstillverkaren Volvo Cars förbereder sig inför vad som komma skall. I dag meddelas att de investerar i det San Francisco-baserade elbilsladdningsföretaget FreeWire Technologies som uppges vara specialister på både stationära och mobila laddningstekniker.

Volvo poängterar att deras taktik inför den elektriska framtid som kommer allt närmare inte inkluderar direktägande i ladd- och servicestationer, däremot att deras investering i företaget befäster Volvos överordnade åtaganden att stötta en bred transformering till elektrisk rörlighet med andra partner.

Billig och snabb teknik

FreeWire Technologies teknik sägs undanröja de kostnads- och arbetsintensiva processer som krävs för att fast ansluta laddstationer till befintliga elnät, något som traditionella fasta snabbladdningsstationer normalt är förknippade med. FreeWire Technologies laddstationer kopplas in via lågspänning vilket möjliggör att utrustningen kan kopplas in i vanliga vägguttag.

Enligt Volvo och FreeWire Technologies kan bilförarna därmed dra nytta av samtliga fördelar som snabbladdning medför utan att operatörerna av utrustningen måste etablera en högspänningsanslutning till elnätet.

Zaki Fasihuddin, CEO Volvo Cars Tech Fund

Ladda ska bli lika enkelt som att tanka

– Volvo Cars framtid är elektrisk, vilket avspeglas i vårt branschledande åtagande att elektrifiera hela vårt produktsortiment. För att få fler konsumenter att välja en elbil behöver samhället göra det lika enkelt att ladda en elbil som att tanka. Vår investering i FreeWire är ett viktigt stöd för företagets ambitioner på det här området, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund.

Atif Rafiq, CDO Volvo Cars Tech Fund

– FreeWires snabbladdningsteknik innehåller ett fantastiskt löfte om att förenkla för de kunder som har elektrifierade Volvo-bilar. Med detta steg ser vi till att göra framtiden med hållbara, elektrifierade bilar mer praktisk och bekväm, säger Atif Rafiq som är chief digital officer, CDO, på Volvo Cars.

– Vi är mycket glada över att få samarbeta med Volvo Cars för att utveckla nya marknader och affärsmodeller kring vår teknik för snabb och ultrasnabb laddning av elbilar. Att få uppbackning av en tillverkare som Volvo med dess arv och framtidsversion, kommer att ge oss tillgång till teknik, testning och nya strategier som verkligen kommer att påskynda företagets tillväxt, säger Arcady Sosinov, vd för FreeWire.

Om Volvo Cars Tech Fund

Volvo Cars Tech Fund bildades tidigare under 2018 och har sin bas i Silicon Valley i Kalifornien. Fonden har som syfte att investera i nystartade teknikföretag med stor potential världen över, och dess fokus ligger på investeringar i strategiska tekniktrender som omformar bilindustrin, exempelvis artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning (självkörande teknik) och digitala mobilitetstjänster.

Teknikföretagen som det investeras i får, i och med Volvo Cars Tech Funds medverkan, möjlighet att validera teknik, korta tiden till teknikens marknadsintroduktion samt potentiellt få tillgång till Volvo Cars globala nätverk och även biltillverkarens position på den kinesiska bilmarknaden.

Tidigare i år investerade Volvo Cars Tech Fund i Luminar Technologies som är ett startup-företag som utvecklar avancerad sensorteknik för användning i självkörande fordon.

Volvo och elektrifiering

Volvo Cars har vad de själva kallar för en av bilindustrins mest ambitiösa elektrifieringsstrategier. Från och med nästa år, alltså 2019, ska varje ny Volvo-bil som lanseras vara elektrifierad. Volvo Cars har dessutom som mål att renodlade elbilar ska utgöra hälften av företagets globala försäljning år 2025.