Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo lanserar elektrisk lastbil i år – före Tesla

Snart kommer de elektriska lastbilarna att inta våra vägar. Redan i år börjar Volvo Lastvagnars variant rulla för att under nästa år börja säljas i större skala över hela Europa.

Elektriska lastbilar i korthet

De elektriska lastbilarna närmar sig med stormsteg. Dock är det avgasfria framdrivningssättet inget nytt inom tunga fordon. Redan under tidigt 1900-tal byggdes elektriska lastbilar, men bensinen och dieseln vann till sist kampen, precis som inom de lättare fordonskategorierna.

På senare år har elektriska lastbilar blivit allt mer intressanta, exempelvis har staden Chicago låtit ta fram elektriska sopbilar och i Tyskland har Lidl testat varuleveranser med elektriskt drivna lastbilar. Någon större produktion likt den som finns i bilbranschen har världen ännu inte sett.

Det börjar dock förändras. Tidigt förra hösten presenterade amerikanska Cummins, ett företag som kanske är mest känt för sina kraftfulla och pålitliga dieselmotorer, en elektrisk lastbil vid namn Aeos med 16 mils räckvidd och som sägs gå i produktion under 2019. Kort därefter var det Teslas tur att presentera sitt alternativ som går under namnet Semi och som har en planerad produktionsstart under 2019. Upp till 80 mils räckvidd sägs den kunna leverera.

Men sommaren 2017, det vill säga innan ovan nämnda jättar, visade svenska företaget Einride upp sitt alternativ i klassen framtida godstransport – T-Pod. 20 mils körning ska den kunna nå per laddning och ett realistiskt lanseringsår sades 2020 vara.

Ingen i trion ovan var dock först ut att visa en elektrisk lastbil, det var nämligen Mercedes först med när de under 2016 de presenterade Urban eTruck med en räckvidd på 20 mil. Det var sagt att denna lastbil skulle börja levereras i liten skala på utvalda marknader under 2017, men vi kan inte hitta information om att så skett. Däremot har de börjat leverera lätta elektriska lastbilar i hemlandet Tyskland.

Walker Electric Truck byggde under många år i början av 1900-talet elektriska lastbilar. Just denna från 1920 fraktade glass.Walker Electric Truck byggde under många år i början av 1900-talet elektriska lastbilar. Just denna från 1920 fraktade glass.Walker Electric Truck byggde under många år i början av 1900-talet elektriska lastbilar. Just denna från 1920 fraktade glass.
Walker Electric Truck byggde under många år i början av 1900-talet elektriska lastbilar. Just denna från 1920 fraktade glass.

Volvos elektriska lastbil – hinner före Tesla

I dag meddelar Volvo Lastvagnar att de ska börja tillverka elektriska lastbilar. Redan i år ska de första exemplaren tas i bruk i samarbete med utvalda referenskunder. Under 2019 är det tänkt att försäljningen ska dra igång över den europeiska kontinenten.

Volvo Lastvagnar pratar dock inte om räckvidder. I stället fokuserar de på att med eldriften sänka ljudnivåerna i storstäderna samtidigt som avgasutsläppen minskar. Och för att ytterligare ta hänsyn till den trafikmiljö som råder i städerna pratar de om distributioner under natten.

– Genom att använda eldrivna och tystgående lastbilar för varutransporter i städerna löser vi en rad olika utmaningar samtidigt. Utan störande buller- och avgasutsläpp blir det möjligt att köra i känsligare delar av stadskärnan. Det går också att köra transporter under tider på dygnet då trafiken inte är så tät, exempelvis sena kvällar och nätter. Detta minskar belastningen på vägarna under rusningstrafik på dagtid, vilket gör att både vägnätet och fordonen kan utnyttjas mer effektivt än i dag, säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson.

I ett projekt kallat Off Peak City Distribution, som nyligen genomfördes av Stockholms Stad och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), undersöktes effekterna av nattliga varutransporter i centrala Stockholm. Det visade sig att eftersom lastbilarna undvek rusningstrafiken tog det endast en tredjedel så lång tid som normalt att utföra transportuppdragen.

– Vår teknik och kompetens inom elektromobilitet bygger på beprövade kommersiella lösningar som redan används i Volvos eldrivna bussar och lösningar som lanserades i Volvos hybridlastbilar redan 2010. Själva fordonen utgör endast en del av det som behövs för att genomföra storskalig elektrifiering. Att säkerställa hållbara transporter på lång sikt är en komplex utmaning som kräver ett brett spektrum av helhetsinriktade åtgärder. Vi har ett nära samarbete med kunder, städer, leverantörer av infrastruktur för laddning samt andra viktiga intressenter för att skapa de nödvändiga ramarna för eldrivna lastbilar, säger Jonas Odermalm, ansvarig för produktstrategi inom medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar.

– Vi betraktar full elektrifiering för stadsdistribution som det första steget. Samtidigt arbetar vi också med att elektrifiera andra typer av transportområden. Det här är bara början, avslutar vd Claes Nilsson.

På bilden högst upp ses en Volvo VM-lastbil som inte är eldriven.