Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bo Zolland

Volvo P1800 blir eldriven speedster

En elektrisk Volvo P1800 är inget nytt, däremot en elektrisk P1800 i speedster-utförande signerad Bo Zolland.

Restomod är verkligen på modet. Gamla ikoner byggs om för att helt eller delvis anpassas till dagens teknikmässiga förväntningar, dock med originalens charm bibehållen. Genom åren har flertalet vi sett flera iögonfallande restomods, exempelvis chefsdesigner Ian Callums Jaguar Mk 2 by Callum och bilbyggarproffset Leif Tuvessons Caresto P1800 GTe, två moderniserade ikoner som vi har provkört (och som du kan läsa om du klickar på respektive länk). En annan kanske mer omtalad är Cyan Racings lättviktsbygge P1800, även den en bil som vi har kört med ett stort smil på läpparna.

Nu nås vi av informationen att svenska designern Bo Zolland, som har ritat många spektakulära bilar genom åren, har fått i uppdrag av en kund att rita en P1800 Speedster – en eldriven sådan.

1 AV 6
Foto: Bo Zolland
2 AV 6
Foto: Bo Zolland
3 AV 6
Foto: Bo Zolland
4 AV 6
Foto: Bo Zolland
5 AV 6
Foto: Bo Zolland
6 AV 6
Foto: Bo Zolland

Formerna må till stora delar vara gamla, men tekniken under skalet är av senaste snitt. Det rör sig om mycket kolfiber och, som sig bör i en elbil, en elmotor och ett batteripack på 69 kWh som står för drivkraften. 0-100 km/h ska gå på 4,4 sekunder.
Chassi och drivlina kommer från en amerikansk firma som har modifierat flertalet bilar av märken som exempelvis Porsche och Mercedes. Nu har de även en svensk bil på sitt cv.

– Segmentet att elektrifiera klassiker exploderar just nu, många VW-bubblor, MGB, Alfa Romeo, Ford Mustang och många fler byggs om, säger Bo Zolland, som även ritade omtalade Lyonheart K, till Teknikens Värld.

Bo Zolland har inte bara ritat exteriördesignen, han har även haft ett finger med i spelet vad gäller interiören.

När Volvo P1800 Speedster kan tänkas vara färdigbyggd vet vi lika lite om som vi vet vem som är beställare.