Nere till höger. MPV. 2023.
Nere till höger. MPV. 2023. Foto: Volvo Cars

Volvo på väg att lansera eldriven minibuss

Den ska dessutom lanseras redan under tredje kvartalet i år för att sedan rullas ut under fjärde kvartalet. Det avslöjades under en presentation av Qin Peiji som är vd för Volvo Cars Greater China Sales Company.

”MPV:n är död, länge leve MPV:n”. När suven gjorde intåg på bilmarknaden för många år sedan fick den tidigare rätt populära fordonsformen MPV, Multi-purpose vehicle, även kallad minibuss helt enkelt stryka på foten. Men med den stora omställningen till elektrifierade fordon öppnas den dörren igen.

Under en presentation för kinesisk press avslöjades Volvos närmaste planer och enligt bilden ovan kan man se sex bilar som ska lanseras på den kinesiska marknaden under 2023. Vi ser XC40, C40 samt relativt nyligen presenterade EX90.

1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Bredvid EX90 hittar vi en variant som kallas EX90 Excellence som i stället för tre sätesrader kommer ha två rader med fyra sittplatser där de två bakre stolarna kommer vara riktiga kaptensfåtöljer. Bredvid den hittar vi lillebror EX30 och längst till höger hittar vi Volvo MPV som kommer ha mycket gemensamt med Zeekr 09. Zeekr är Geelys nya elbilsmärke och 009 är designad i Göteborg och bygger på SEA plattformen, vi lär få se fler fordon byggda på den.

Zeekr 009 introduceras med dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift, hela 544 hästkrafter ska matas med elektroner från det 140 kWh stora batteriet som kommer från CATL. 140 kWh ska ge en räckvidd på strax över 80 mil.

Zeekr 009
Zeekr 009
1 AV 2
Zeekr 009
Foto: Zeekr
2 AV 2
Zeekr 009
Foto: Zeekr

Volvo lär sätta sin egen prägel på både in och utsida så den lär inte ha så mycket gemensamt utseendemässigt med kusinen Zeekr 009 när den väl släpps, men i slutet på året lär vi få se mer av den varan och kanske vet vi även mer om den kommer finnas tillgänglig i Sverige.

Kina är en jättestor marknad och det här är med största säkerhet ett försök av Volvo att öka sina försäljningssiffror i det stora landet i öster.