Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo skrotar laddhybriden – blir elbilsmärke

Volvo har precis presenterat sin första moderna elbil XC40 Recharge och på sikt kommer det bli el för hela slanten. Såväl förbränningsmotorer som laddhybrider stryks ur utbudet i det långa loppet.

Volvo presenterade XC40 Recharge i förra veckan, märkets första moderna elbil, eller hur vi nu ska betrakta C30 Electric från 2011 (läs vår provkörning här). Och det kommer bli mer av den varan. År 2025 ska hälften av de sålda bilarna vara helt eldrivna och andra hälften elektrifierade, därefter kommer de elektrifierade med förbränningsmotorer fasas ut – inklusive laddhybrider. Det berättar märkets vd Håkan Samuelsson för Auto Express.

Volvo har valt vägen att presentera modeller med olika typer av drivlinor, valet är helt enkelt kundernas och deras val styr framtiden. Ju fler som väljer elalternativet ju snabbare fasas förbränningsmotoralternativen ut. Om bara fem procent väljer dessa bilar så finns det inte längre någon lönsamhet kvar för dessa, menar Håkan Samuelsson som också understryker att det handlar inte om utan när Volvo blir helt elektriskt.

– Att hålla fast vid gammal teknik är inte ett smart sätt att öka dina intäkter. Vad som händer är att marginalerna försvinner och du får stänga ner. Om du introducerar ny teknik blir marginalerna troligtvis lägre i början, det har vi sett tidigare. Men efter ett antal år börjar du introducera ny teknik för att du tror att det ska förbättra intäkterna, säger Håkan Samuelsson.

Volvo ska lansera en ny elbilsmodell per år till 2025.