Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo T8 Twin Engine har nu ”bara” 390 hk pga partikelfilter

Volvo har börjat fasa in partikelfilter i sina bensindrivna modeller. Nu är turen kommen till laddhybriderna med T8 Twin Engine-drivlinan. I detta utförande försvinner 17 hästkrafter.

I slutet av förra året kunde teknikensvarld.se avslöja att Volvo börjat införa partikelfilter på sina bensinbilar, något som leder till sänkt effekt. Bland annat skrev vi att T6-motorn som tidigare hade 320 hästkrafter numera har 310 hästkrafter, och att T5-motorn sänktes från 254 till 250 hästkrafter.

Volvos T8 Twin Engine-drivlina finns i S90, V90, XC60 och XC90.

En drivlina som inte berördes av partikelfilterinförandet i slutet av fjolåret var den laddbara Volvos T8 Twin Engine-maskinen. Denna drivlina anpassas däremot nu till kommande lagkrav för utsläpp av partiklar.

I och med att hjärtat i T8 Twin Engine är den bensindrivna T6-motorn kunde vi misstänka att effekttappet skulle vara lika stort som för en vanlig T6 AWD, som i Twin Engine-fallet även har en 87 hästkrafter stark elmotor som assisterar bensinmotorn. I så fall skulle T8 Twin Engine ha hamnat på 397 hästkrafter.

Större effekttapp

Så är inte fallet. Volvos T8 Twin Engine-modeller erbjuder, efter att ha berikats med partikelfilter, ”bara” 390 hästkrafter. Effekttappet är alltså 17 hästkrafter. Var de extra sju hästkrafterna har tappats vet vi inte eftersom Volvo i sin bilbyggarfunktion fortfarande skriver den tidigare konfigurationen som var 320 bensinhästar plus 87 elhästar. Detta trots att det klart och tydligt står att den totala uteffekten är 390 hästkrafter i stället för 407 som tidigare. Volvo Cars har bekräftat för oss att 390 hästkrafter är korrekt. Är det bensinmotorn som har tappat ytterligare sju hästkrafter till totalt 303 eller är det elmotorn som har skruvats ned till 80?

I nuläget berörs inte Volvo S90 T8 Twin Engine av effekttappet.

Skiljer sig mellan modellerna

Den som går in och bygger en Volvo på deras hemsida upptäcker en annan lite märklig detalj. T8 Twin Engine-versionerna av XC90, V90 och XC60 har samtliga 390 hästkrafter, men S90 Twin Engine har fortfarande 407 hästkrafter. Enligt Volvo Cars beror det på att de tre förstnämnda är modellår 2019 medan den S90 som erbjuds fortfarande är av modellår 2018. Vi misstänker att det kan ha något att göra med att S90 är den enda av de fyra modellerna som byggs i Kina. Det kan vara så att Kina-fabriken inte riktigt ligger i fas med Torslanda.

Vad som händer med nya Volvo V60 T6 Twin Engine AWD, om det nu händer något, återstår att se.

Nya V60 T6 Twin Engine

Hur det blir med nya Volvo V60 T6 Twin Engine återstår att se. Volvo presenterade den tidigare i år med totalt 340 hästkrafter, där 253 av dem kommer från bensinmotorn och 87 av dem från elmotorn. 253 hästkrafter är en udda siffra i Volvo-sammanhang. T5-motorn hade tidigare 254 hästkrafter men har, som ovan nämnt, numera 250 hästkrafter. Är det med eller utan partikelfilter? Det återstår att se, det kan vara så att bensinmotorn dragits ned till 250 hästkrafter och elmotorn eventuellt till 80 hästkrafter och då är det 337 alternativt 330 hästkrafter som är aktuellt framöver. Eller så är det 340 hästkrafter, om Volvo har varit förutseende, vilket vi misstänker att de har varit.

Vad är partikelfilter bra för?

Förbränningsmotorer släpper ut små partiklar i mängder som inte är bra för varken natur eller människa. Det är därför dieselbilar under många år har varit utrustade med partikelfilter. Dessa filter innehåller finmaskiga nät som fångar upp de små partiklarna från att ta sig ut i luften. De flesta av dagens partikelfilter är underhållsfria, systemen tar själv hand om rengöringen av de finmaskiga näten och man behöver som bilägare normalt inte byta ut partikelfiltret till hutlösa priser.

Nu är det alltså bensinbilarna som utrustas med partikelfilter då det uppdagats att dagens direktinsprutade bensinmotorer är lika bra som dieselmotorerna var på att spy ut små partiklar i det fria. Volvo är inte ensamma om partikelfilter till bensinbilar, bland annat Ford, Mercedes, Skoda och Volkswagen har börjat introducera tekniken i de nyaste bensindrivna modellerna.