Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Volvo testar trådlös laddteknik

Volvo meddelar att de inlett tester av trådlösa laddplatser för deras XC40 Recharge. Pilotprojektet genomförs i samarbete med taxiföretag.

I ett pilotprojekt som sträcker sig över tre års tid kommer Volvo att testa trådlös laddning av elbilar i Göteborg. Det är Volvo XC40 Recharge-bilar som körs av ett taxibolag som kommer att ladda på de särskilda platserna. Enligt Volvo är det en mindre flotta bilar som deltar i projektet men exakt hur många är oklart.

Laddplatserna levereras av det amerikanska företaget Momentum Dynamics som specialiserat sig på tekniken. Laddningen ska starta automatiskt när en bil parkeras över laddplattan men kräver att bilen är utrustad med en särskild mottagare. Därmed slipper förarna kliva ut bilen och strula med kablar för att fylla på räckvidd.
Enligt Volvo ska laddeffekten vara på drygt 40 kW, alltså snäppet lägre än de konventionella svagaste likströmsladdarna med 50 kW. För att linjera bilen över laddplattan kommer bilens 360-graders parkeringskamera att användas.

1 AV 3
Foto: Volvo
2 AV 3
Foto: Volvo
3 AV 3
Foto: Volvo

Volvo uppskattar att bilarna kommer att rulla cirka 12 timmar om dagen och köras i 10 000 mil per år under testperioden.
Men detta är inte första gången Volvo satsar på trådlös laddning då de redan 2011 utvecklade systemet till Volvo C30 Electric. 2013 kunde systemet ladda 24 kWh-batteriet fullt på cirka 2,5 timmar