Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvo uppdaterar laddhybriderna – rejält ökad räckvidd

Volvo Cars presenterar förbättrad drivlina för laddhybriderna i 60- och 90-serierna. Räckvidden förlängs kraftigt.

Den nya hybriddrivlinan ska enligt beräkningar förlänga räckvidden på ren eldrift till runt 90 kilometer på en laddning. Enligt statistik från konsultbolaget Sigma kör den genomsnittliga bilföraren inom premiumsegmentet mindre än 50 kilometer dagligen. Därför menar tillverkaren att de flesta som laddar bilen i hemmet ska kunna klara av all sin vardagskörning på el om man kör en ny laddhybrid från Volvo Cars.

– Det är år 2021 och människor ska inte längre behöva vara beroende av bensin eller diesel i sin vardagskörning. Våra senaste laddhybrider levererar all den elektriska räckvidd som behövs i de flesta människors dagliga liv, säger Henrik Green, chief technology officer på Volvo Cars.

Det som förbättrats är bland annat ett nytt batteri, där energin ökat från 11,6 kilowattimmar (kWh) till 18,8 kilowattimmar, och en mer kraftfull elmotor baktill på 145 hästkrafter. Den extra kraften resulterar i totalt 350 hästkrafter för hybridmotorn Recharge T6 och 455 hästkrafter för T8. Det innebär att T8-motorn blir den mest kraftfulla någonsin från företaget.

Kraften i bakhjulen har ökat med 65 procent och på så sätt ökas också prestanda och körbarhet. Det nya batteriet ger den uppgraderade motorn bättre fyrhjulsdrift.

Volvo V90 kan också väljas med den uppdaterade drivlinan.Volvo V90 kan också väljas med den uppdaterade drivlinan.Volvo V90 kan också väljas med den uppdaterade drivlinan.
Volvo V90 kan också väljas med den uppdaterade drivlinan. Foto: Volvo Cars

Den förbättrade batterikapaciteten gör även att bilförarna kommer kunna köra på rent el-läge primärt. Tillverkaren beräknar att den nya drivlinan potentiellt skulle kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 50 procent, enligt körcykeln WLTP. Kundundersökningar visar att Volvo Cars laddhybridkunder redan kör på el hälften av tiden. Men med den nya drivlinan hoppas man öka andelen elkörning ytterligare.

– Att köra laddhybrid är ofta första steget mot att gå vidare till elbil. Vi tror att den här uppgraderingen kommer att visa många människor att framtidens bilkörning verkligen är elektrisk, och tar oss ännu närmare vår ambition att bli ett renodlat elbilsmärke år 2030, säger Henrik Green.

Uppgraderingen introduceras på alla Volvo Recharge laddhybrider som är baserade på SPA-plattformen. Alltså: Volvo S60, V60, XC60, S90, V90 och XC90 Recharge. Försäljningen startade den 8 september.