Foto: Illustration Erik Andrén

Volvo varumärkesskyddar XC50 – coupésuv på gång?

BMW har X4 och nu även X2, Mercedes har GLC Coupé. Snart kan även Volvo ha en coupésuv i programmet, om vi ska tro nya rykten. Modellnamnet XC50 ska nu ha varumärkesskyddats, möjligen för det ändamålet.

Det händer mycket i Torslanda just nu. Efter XC90:s premiär för några år sedan har modell efter modell rullats ut, S90, V90, V90 Cross Country, XC60, XC40 och nu senast tidigare i veckan, sprillans nya V60. I pipeline finns S60, V60 Cross Country, S40, V40, S50 och möjligen fler modeller på den lilla CMA-plattformen. För att inte tala om alla nya motoralternativ, där laddhybrider och rena elbilar är på gång till alla modellserier.

Men fortfarande finns det luckor att fylla med nya modeller i programmet, och om vi ska tro nya rykten, så kan Volvo vara på väg att bredda sitt utbud med en biltyp vi har sett flera exempel på från andra tillverkare – coupésuven. BMW var först ut med X6, och har nu även de mindre X4 och X2 som anammar konceptet. Ärkerivalen från Stuttgart, Mercedes, är inte sämre, och har coupésuvar på både den mindre GLC och den större GLE.

Om nu Volvo kommer att äntra segmentet blir det också i den lite mindre storleksklassen, i direkt konkurrens mot just X4 och GLC, och inte före år 2020. Lagom till nästa generation av konkurrenten från Mercedes.

Brittiska AutoExpress rapporterar att Volvo nu har varumärkesregistrerat namnet XC50, och tror att det kan föranleda den nya modellen, som därmed också bör bli baserad på CMA-plattformen och få likartade motoralternativ som XC40. Även märkets Europa-chef Lex Kerssemakers har antytt att en coupésuv inte är att räkna bort från framtidskartan. ”Möjligen, men inte i närtid”, ska han ha svarat på en direkt fråga angående biltypen.

Vad skulle du tycka om en coupésuv från Volvo? Skulle du vara en potentiell spekulant?