Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo varumärkesskyddar XC60 B4 AWD – ”B” som i ”batteri”?

Är Volvo på gång med en elektrisk version av mellansuven XC60? Märket senaste patentansökan tyder på det.

Att Volvo satsar på elektrifiering är ingen hemlighet. År 2025 ska hälften av Volvos försäljning utgöras av elbilar meddelade man i juni. Samma månad bekräftade Volvos designchef Thomas Ingenlath för brittiska Autocar att märkets för tillfället minsta suv, XC40, blir Volvos första renodlade elbil. XC40 som ”BEV” (battery electric vehicle”) kommer dock att att presenteras först 2019 efter att Polestars andra modell 2 presenterats.

Näst på tur blir XC90 som ska komma som renodlad elbil år 2021, enligt den brittiska tidningen.

LÄS MER: Chefen avslöjar räckvidden och Priset för Polestar 2

Men en elektrisk version av mellanbrodern XC60 verkar inte heller vara allt för långt borta. I alla fall kan man tolka Volvos senaste patentansökningar på det sättet.

Den 16 juli varumärkesskyddade Volvo nämligen modellnamnen XC60 B4 AWD och XC60 B5 AWD.

Prefixet ”B” känns igen från Volvos gamla motorer, som exempelvis B4B från Volvo Duett, men i det här fallet tror vi inte att bokstaven står för ”bensin” utan snarare för ”battery”. Det känns logiskt eftersom ”T” redan används för bensin, ”D” för diesel, ”Bi-fuel” för gas, och Volvos andra elektrifierade modeller, laddhybriderna, kallas för Twin Engine. Därmed känns de renodlade elbilarna som enda alternativet.

Att Volvo planerar för en helelektrisk XC60 känns heller inte som något långskott. I intervjun med Autocar säger Thomas Ingenlath att man planerar att introducera de elektriska drivlinorna i redan befintliga Volvo-modeller – inte ta fram en specifik modellserie för bara elbilar (likt Volkswagen gjort med sitt ID-varumärke). Med andra ord känns det inte helt omöjligt med en elektrisk XC60 mellan XC40 och XC90.

Men som sagt, detta är bara teorier och spekulationer. Vad tror du "B" står för? Kommentera!