Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC100 kan bli coupésuv – och helelektrisk

Vi har redan tidigare skrivit om, och tagit fram illustrationer på, Volvos kommande storsuv XC100. Nu talar nya rykten om att bilen kommer få mer coupéliknande former, och möjligen bara blir en renodlad elbil.

Att Volvo sedan länge skissat på en suv av storleken över XC90, för den suvfrälsta amerikanska marknaden, är ingen större hemlighet. Och nu, med en fabrik på plats på den amerikanska kontinenten, är förutsättningarna bättre än någonsin. Vi har redan tidigare skrivit om modellen, som ska få namnet XC100, och även tagit fram illustrationer på hur den skulle kunna se ut.

Vid de tidigare tillfällena har bilmodellen antagits bli en direkt konkurrent till exempelvis BMW:s jättesuv X7, men nu kommer nya uppgifter – som amerikanska Motor Trend varit först att rapportera om – som lite förändrar den bilden. I stället för den stora sjusitsiga bil som en X7-konkurrent skulle vara, tecknas nu bilden av en bil med mer svepande linjer. En coupésuv, om du så vill. Fortfarande i XC90-storlek eller strax däröver, men med bara två stolsrader, och kanske bara fyra (förvisso fåtöljliknande) sittplatser. En annan typ av exklusivitet i suv-världen helt enkelt.

Dessutom säger ryktena att bilen får namnet XC100 Recharge, ett tillnamn Volvo från och med nu (XC40 Recharge) planerar använda på laddhybrider och renodlade elbilar, och med namnet på XC100 skulle det vara det sistnämnda som åsyftas. Vi vet redan att bottenplattan, SPA2, är förberedd för renodlad eldrift, och Volvo dessutom bygger en ny batterianläggning, så det valet kanske inte ter sig helt oväntat.

LÄS MER: Batterifabrik avslöjar uppgifter om nya XC90

Som ett preliminärt lanseringsdatum uppges 2023, alltså ett år efter att nästa XC90 haft premiär. Vi förväntar oss också att XC100 Recharge kommer vara teknikspäckad, och bland annat får ta del av den lidar-baserade självkörningstekniken som lanseras just med nya XC90, vilket vi kunde berätta om förra veckan.