Volvo XC40 BEV – första informationen om elbilen
I mitten av oktober ska Volvo presentera märkets första elbil sedan C30 Electric. Då är det dags för XC40 BEV att göra entré. I dag bjuds vi på första bilderna och en introduktion i säkerheten hos den elektriska modellen.
Volvo har pratat om laddhybrider (andra än T8:orna) och elbilar i flera år, men det är först i år som det har börjat hända grejer (stort fokus har i stället legat på Polestar med modellerna 1 och 2). ”Billiga” laddhybriden XC40 T5 Twin Engine är presenterad och ska börja byggas bara några veckor innan utgången av 2019. Den helt elektriska varianten av XC40 dyker inte upp förrän senare nästa år, men premiärvisningen äger rum den 16 oktober. Volvo håller därmed vad de tidigare lovat, att elbilen ska komma 2019. ”Komma” i detta fall är alltså en visning.
För att skruva upp intresset inför visningen i mitten av oktober har Volvo i dag valt att ge oss lite information om XC40 BEV (vilken beteckning modellversionen får återstår att se) samtidigt som vi bjuds på några bilder av teknisk karaktär.
Vad Volvo vill slå fast med dagens information är att XC40 i elektriskt utförande följer samma säkerhetsmässiga spår som Volvo stått för under väldigt många år. Den svenska biltillverkaren beskriver elektriska XC40 som en av de säkraste bilarna som kommer att rulla på vägarna, trots avsaknaden av förbränningsmotor.
https://youtu.be/Kw5ZiLhMujE– Oavsett vad som driver en bil framåt, en elektrisk maskin eller förbränningsmotor, så måste en Volvo vara säker. Helt elektriska XC40 kommer att vara en av de säkraste bilar vi någonsin har byggt, säger Malin Ekholm, säkerhetschef på Volvo Cars.
XC40 BEV bygger på samma säkerhetsstandard som vanliga XC40 som i fjol belönades med höga poäng i Euro NCAP:s säkerhetstest, framför allt i skyddet av vuxna passagerare där ingen annan bilmodell nådde lika högt som XC40.
Men i och med att det inte finns någon bensin- eller dieselmotor i motorrummet har Volvo-ingenjörerna tvingats förstärka hela frontpartiet. Detta eftersom en förbränningsmotor vanligtvis utgör en del av en bils krockstruktur.
– Grunderna kring säkerhet är de samma för den här bilen som för alla andra Volvo-bilar. Det sitter människor på insidan och bilen måste konstrueras så att de skyddas, säger Malin Ekholm.
Man har tvingats att utveckla en ny säkerhetsstruktur som skyddar både kupéutrymmet och batteripaketet som är placerat i golvkonstruktionen. Själva batteriet skyddas av en form av säkerhetsbur som är tillverkad av extruderad aluminium som väldigt enkelt förklarat är en aluminiumprofil som under upphettning har pressats ur en matris (form). Säkerhetsburen är inbäddad i själva karosstrukturen för att skapa en deformationszon runt batteripaketet.
Även baktill är XC40 BEV förstärkt i jämförelse med sina bensin- och dieselsyskon och elmotorn är integrerad i karosstrukturen för att eventuell krockenergi ska fördelas jämnt och bort från kupéutrymmet.
XC40 BEV blir dessutom första Volvo-modell att utrustas med en nyutvecklad sensorplattform kallad ADAS. Bokstäverna står för Advanced Driver Assistance Systems. Systemet består av flera givare i form av radar, kameror och ultraljudssensorer. Dessa knyts samman via en mjukvara som utvecklats av Zenuity, joint venture-bolaget som Volvo Cars har tillsammans med Veoneer.
Volvo beskriver ADAS som skalbart för att passa andra modeller samt att det är utvecklingsbart för att i framtiden utgöra grunden för självkörande, så kallade autonoma, bilar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se