Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC40 Electric får nytt Android-baserat infotainmentsystem

En vecka kvarstår innan vi får se elektriska Volvo XC40 i sin fulla prakt. Nu berättar Volvo att modellen blir först ut med det nya Android-baserade infotainmentsystemet som även innehåller typiska Android-appar.

Att Volvo har parat ihop sig med Google blev känt i fjol och under bilsalongen i Los Angeles i november 2018 berättade de båda företagen mer om det nya infotainmentsystemet som man då planerade att lansera under 2020.

Och 2020 ser det ut att bli, då börjar nämligen Polestar 2 levereras, en elbil med Volvo-teknik och med nämnda Android-baserade infotainmentsystem. Nästa modell att få ta del av det med Google framtagna infotainmentsystemet är elektriska varianten av Volvo XC40 som har världspremiär den 16 oktober.

Volvo Car Group är första bilföretag att samarbeta med Google kring ett Android-baserat infotainmentsystem. Systemet bygger på en fullintegration av Android Automotive, det vill säga operativsystemet Android anpassat för bilar. Android Automotive ska inte blandas ihop med Android Auto som är en applikation i mobiltelefoner för att spegla innehåll på en bils infotainmentskärm.

Volvo lyfter fram flera fördelar med ett Android-baserat infotainmentsystem, bland annat att det är byggt utifrån öppen källkod-principen och att tillgången till fordonsrelaterade appar blir något utöver det vanliga. Googles populära appar, exempelvis Google Maps, Google Assistant och Google Play (appbutiken), finns integrerade i systemet och erbjuder uppdateringar i realtid.

XC40 Electric (exakt modellbeteckning är ännu okänd) blir dessutom Volvos första modell att kunna ta emot OTA-uppdateringar. OTA står för Over-the-Air och betyder att uppdateringar av operativsystem och annan mjukvara kan ske trådlöst. Volvo är dock inte först med OTA-uppdateringar, framför allt mobiltelefoner har haft tekniken under många år och bland biltillverkarna är det Tesla som har stuckit ut.

– Vi ger dig äntligen samma upplevelse i din bil som du är van vid på din telefon, men anpassat för säker interaktion under körning. Och genom att införa over-the-air-uppdateringar för allt från underhåll till helt nya funktioner kan bilen hållas lika fräsch som dina andra digitala produkter, alltid med de senaste och bästa funktionerna, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.I och med integrationen av Google Assistant, en digital assistent som sedan hösten 2018 även kan hantera det svenska språket, når röststyrningen nya höjder. Om det blir några begräsningar jämfört med Google Assistant på en telefon eller en Google Home-högtalare återstår att se, men Volvo nämner att via assistenten ska man kunna ställa in kupéns temperatur, ställa in en destination på GPS-navigatorn (Google Maps), välja musik och volym, skicka meddelanden och samspela med smarta hem-prylar, exempelvis tända smarta lampor i hemmet.

https://youtu.be/k44CxmuKpEw

Volvo skriver att kartdatan från Google Maps kommer att användas för förbättra funktionaliteten i det nya förarassisterande systemet ADAS som vi skrev om för ett par veckor sedan. Bland annat hastighetsbegränsningar och kurvor framför bilen överförs från Maps till ADAS.Volvo kommer att utveckla appar och tjänster på egen hand som samlas under välbekanta Volvo On Call.Volvo On Call utökas till XC40 Electric med nya funktioner, bland annat för att användaren ska få realtidsinformation om batteristatus och laddnivå även när denna inte befinner sig i bilen. Volvo On Call kommer att innehålla de vanliga funktionerna så som förvärmning, ”hitta din bil”, fjärrlåsning och -upplåsning samt bildelning med hjälp av en digital nyckel.