Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC40 laddhybrid verkar bli kraftigt försenad

En Volvo-modell många väntar på är XC40 T5 Twin Engine. Den var tänkt att börja tillverkas nu i höst, men så ser det inte ut att bli. Modellversionen sägs vara kraftigt försenad, med ett drygt halvår.

I januari bekräftade Volvo Cars för teknikensvarld.se att laddhybridvarianten av XC40, den som får tilläggsbeteckningen T5 Twin Engine, ska börja tillverkas i företagets Belgien-fabrik under hösten 2018.

I april visade Volvo upp just XC40 T5 Twin Engine på bilsalongen i Peking, en modell där en trecylindrig 1,5-liters bensinmotor (T3) kombineras med en elmotor.

Därefter har det varit väldigt tyst om och runt laddhybriden.

Men nu kommer lite information, dock inte av det positiva slaget och inte heller kommer den direkt från Volvo. Det är SvD som har grävt lite i modellversionens status i och med att hösten snart övergår till vinter. När SvD först var i kontakt med Volvos pressavdelning var informationen obefintlig. När de kontaktade Volvo-handlare var informationen desto mer utförlig. En av handlarna berättade att XC40 T5 Twin Engine var tänkt att börja tillverkas vecka 45, det vill säga om en och en halv vecka (5-11 november 2018), men att modellversionen är försenad med förhoppning om produktion vecka 20 nästa år (13-20 maj 2019). Det innebär därmed att det inte hinns med några XC40 T5 Twin Engine av modellår 2019 utan att Volvo hoppar rakt på modellår 2020 (Volvo har brytpunkt just vecka 20).

Enligt Volvo-handlaren som SvD har varit i kontakt med handlar den kraftiga förseningen om tillgången på batterier.

Ytterligare en Volvo-återförsäljare som tidningen har varit i kontakt med säger att produktionen är försenad. ”Nästa år” säger denna handlare, dock utan att gå in på vilken vecka det rör sig om.

När SvD kontaktade Volvo Cars pressavdelning en andra gång blev svaret att det inom kort kommer att presenteras ett utrullningsschema, men att planläggningen ännu inte är klar. De säger sig inte heller känna till uppgifterna som återförsäljarna har delat med sig av, men vill heller inte dementera dem.

– Det jag kan säga är att den plan jag fick ta del av i måndags inte innehåller den informationen du fått via handlarna, säger Volvo Cars presschef Annika Bjerstaf till SvD.