Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC40 officiell – fakta, pris, bilder och film

Nu är Volvo XC40 presenterad! Inte bara bilen är ny och innehåller mycket av det senaste i teknikväg, exempelvis CMA-plattformen, utan också ett helt nytt ägandekoncept presenteras där man som kund kan prenumerera på bilen.

Det är ett bra tag sedan konceptbilen Concept 40.1 och nya CMA-plattformen visades upp i Göteborg i fjol, men nu har det skett – nya Volvo XC40 är officiellt presenterad och avtäckt nere i Milano där den världsberömda modeveckan samtidigt pågår.

In- och utsida

XC40 ser ut som vi har förväntat oss efter att ha sett konceptbilen, spionbilder och läckta bilder. Utseendet följer, ovanligt nog, konceptbilens till väldigt stor del. Vissa detaljer har förändrats av produktions- och handhavandepraktiska skäl. Exempel på sådana detaljer är dörrhandtagen, där de bakre inte längre är gömda uppe vid C-stolparna, och backspeglarna.

Även interiört ser det ut som vi förväntade oss tack vare våra exklusiva spionbilder som vi visade er för några månader sedan. Det ser ut som hos de större syskonen i 60- och 90-serierna men lite mer avskalat och inte lika premiumbetonat (se mittkonsolen). Volvo har dessutom satsat på att göra XC40 praktisk invändigt. Notera det stora facket i mittkonsolen, där en mobiltelefon kan laddas trådlöst, samt de rymliga facken i dörrarna. Dessa har åstadkommits genom att man inte valt den konventionella placeringen av dörrhögtalarna.

Den stora Sensus-skärmen finns där förstås. Den har blivit något av ett signum för Volvos interiör och finns där för att styra allt möjligt som rör bilen eller inkopplade enheter. Skärmen är en vattendelare, vissa älskar det moderna i att fingra på en skärm, andra tycker det är en säkerhetsrisk då man inte får den feedback i fingrarna som att ta på vred och knappar som har fast placering.

Ny plattform

XC40 byggs på Volvos nya småbilsplattform CMA som även Geely kommer att använda sig av till sina modeller. Den skalbara CMA-plattformen är modernare än SPA-plattformen som 90-bilarna bygger på, den är nämligen än mer anpassad för framtiden med bland annat full förberedelse för elbilar.

Hela nya 40-serien, som inkluderar nya V40 och en möjlig S40/S50 (Volvo har försökt registrera beteckningen S50), kommer att använda sig av samma tekniska bottenplatta.

Liten men tung

442,5 centimeter lång är Volvo XC40 vilket gör den 1,4 centimeter kortare än BMW X1 men 3,7 centimeter längre än Audi Q3. Siffrorna som stod i bilregistret för den bil som vi fotograferade maskerad i vintras stämde alltså inte.

På bredden mäter den 186,3 centimeter (203,4 cm med backspeglarna inräknade) och på höjden 165,2 centimeter. Axelavståndet är 270,2 centimeter.

Trots att den är en relativt liten bil, XC40, så är den ingen direkt lättviktare. För vad sägs om en tjänstevikt på 1 684 kilo för T5 AWD och 1 733 kilo för D4 AWD.

Hög säkerhet

Säkerheten lär vara hög i XC40, precis som i Volvos andra bilar. Hur väl konstruktioner motsätter sig krafterna vid en kollision återstår att se när Euro NCAP och andra säkerhetsinstitut krocktestar bilen, men sett ur ett preventivt perspektiv är XC40 mycket bra på det. Som standard har den City Safety-tekniken som med laseravkänning observerar stillastående eller långsamma fordon framför bilen och bromsar vid behov. Standard är även Intellisafe Assist-paketet som innehåller adaptiv farthållare med autobroms, filhållningsassistent, Distance Alert (som kräver head up-display) och det semiautonoma (delvis självkörande) Pilot Assist. Dessa säkerhetspaket ingår i Moment-nivån och upp. Om de ingår i instegsvarianten Kinetic återstår att se.

För 5 900 kronor extra får man även Intellisafe Surround-säkerhetspaketet som bland annat innehåller Rear Collision Warning, det radarbaserade system som varnar bakomvarande förare för påkörningar genom att snabbt blinka med körriktningsvisarna samt, om en kollision ändå sker, bromsar bilen för att inte följdkollisioner ska uppstå, även bakomvarande bilar varnas och Cross Traffic Alert som håller uppsikt för korsande trafik när man till exempel backar ut ur en parkeringsficka.

Motorer vid lanseringen

Vid produktionsstarten av XC40, som redan nu finns tillgänglig för beställning och går att bygga på volvocars.se

, är det två motoralternativ som är aktuella. Dels D4-dieselmotorn och dels T5-bensinmotorn. Båda är AWD-versioner, det vill säga fyrhjulsdrivna. D4:an har 190 hästkrafter och 400 newtonmeter medan T5:an har 247 hästkrafter och 350 newtonmeter. Båda är kopplade till Volvos åttastegade Geartronic-automatlåda.Fler drivlinealternativ kommer så småningom att lanseras, bland annat med nya trecylindriga motorer samt som laddhybrid och ren elbil.Förbrukningen enligt NEDC-körcykeln (inga WLTP- eller RDE-siffror presenterade) ligger för D4 AWD på 0,51 liter diesel per mil blandad körning och för T5 AWD på 0,73 liter bensin per mil vid blandad körning. Det motsvarar 133 respektive 166 gram koldioxid per kilometer.D4:an gör 0-100 km/h på 7,9 sekunder och toppar 210 km/h medan T5:an tar sig till 100 km/h på 6,5 sekunder och toppar 230 km/h.

https://youtu.be/qCMf85sUfxk

Priser och fler drivlinor

398 900 kronor är instegspriset. För de pengarna får du XC40 D4 AWD Momentum Intro Edition. Vill du ha D4:an i R-Design-utförande kostar det till 420 900 kronor.

XC40 T5 AWD Momentum Intro Edition kostar från 416 900 kronor. Som R-Design går den loss på 438 900 kronor.

Volvo XC40 är med andra ord ingen billig, mindre bil.

Vid årsskiftet lanseras fler alternativ, bland annat 190-hästarsbensinaren T4 med antingen AWD-fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift samt framhjulsdrivna T3 med 156 hästkrafter och 150-hästarsdieseln D3 med antingen AWD-fyrhjulsdrift eller framhjulsdrift.

T3:ans instegspris i Kinetic-utförande landar på cirka 296 000 kronor medan D3:an med samma utrustningsnivå börjar på cirka 312 000 kronor. Båda prisuppgifterna syftar på de framhjulsdrivna varianterna.

Volvo introducerar ny form av bilägande

Du behöver inte köpa din Volvo XC40 för summorna du läste i styckena ovan. I samband med XC40 lanserar Volvo även något de kallar för en helt ny typ av bilägande som de beskriver som ett ägandeskap lika enkelt som att äga en mobiltelefon. ”Care by Volvo” är namnet nyheten går under och presenterades redan för ett knappt år sedan. De säger sig vara ensamma i världen med denna typ av ägandetjänst som de inte gärna kallar för leasing utan hellre benämner prenumeration.

Enligt Volvo lägger man sin beställning online, därefter ska man inte behöva bekymra sig för de traditionella extrakostnader ett bilägande i vanliga fall innebär. Handpenning, försäkringspremier, serviceavgifter och andra utgifter ska vara ett minne blott. Man ska inte ens behöva bry sig om avgifter för tvätt och rengöring, hämtning för service och leverans av varor som köpts på nätet. Allt ska ingå (men kan variera beroende på regional tillgång) i den fasta, månatliga som inte är förhandlingsbar och som man betalar i 24 månader. Därefter kan man hämta ut en ny bil.

– Med Care by Volvo introducerar vi en ny, modern modell för bilanvändning. I en tid då konsumenterna är vana vid transparenta, fasta avgifter för alla slags tjänster kan den traditionella modellen för att köpa och äga en bil upplevas som krånglig. Care by Volvo förändrar det i grunden, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

– Vårt mål med Care by Volvo är att ge våra kunder en förstklassig och transparent användarupplevelse. Med en fast månadskostnad erbjuder Volvo Cars ett verkligt kundfokuserat alternativ till ett traditionellt bilköp eller leasing. Tid är lyx för våra kunder, och med den här tjänsten kan vi frigöra tid i deras vardag. Det handlar helt enkelt om att göra livet enklare för våra kunder, säger Thomas Andersson, chef för Care by Volvo-projektet på Volvo Cars.

Care by Volvo-konceptet, som till en början lanseras i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien, Norge, Polen och USA, innehåller även en ny digital nyckelteknik som gör att man kan dela sin bil med släkt, vänner och andra. Denna bildelningsfunktion (car sharing) är standard.

Priset för att Care by Volvo-äga din XC40? Från 6 699 kronor i månaden...

Tidigare denna månad skrev vi om att Volvo köpt och räddat amerikanska app-företaget Luxe

 som var något av pionjärer inom området men på senare tid gick allt sämre. Så räkna med ännu fler tjänster av det här slaget när Volvo nu sitter på Luxes teknik.

https://youtu.be/SPO3po2WQuEhttps://youtu.be/wuwsR0FkbT0https://youtu.be/8oAPl1nJDB4https://youtu.be/zpIFni5jiqMhttps://youtu.be/q-z5V5BX2Kkhttps://youtu.be/gWnkfPUOgMchttps://youtu.be/1Ou21FEvMlo

Visa fler filmer