Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC40 Recharge – allt om elbilen med över 40 mils räckvidd

Volvo presenterar nu sin första helt elektriska modell – XC40 Recharge. Två elmotorer på totalt 408 hästkrafter driver de fyra hjulen i mer än 40 mil per laddning. Här följer alla fakta om Volvos elbil.

Under ett evenemang i Los Angeles presenterar Volvo nu första elbilen sedan ”testbänken” C30 Electric. Volvo XC40 Recharge heter modellen som helt har lagt bensin- och dieselmotorerna bakom sig och i stället förlitar sig helt på elektrisk laddning.

Elektrisk satsning

Volvo berättar att de kommande fem åren ska de lansera en ny elbil varje år, detta för att uppnå målet om att hälften av företagets globala försäljning ska utgöras av just elbilar. Resterande andel av försäljningen ska utgöras av laddhybrider och mildhybrider. Alla bilar ska därmed vara elektrifierade i någon form.

Redan nästa år räknar man med att 20 procent av försäljningen består av laddhybrider.

Modellen som visas här heter XC40 P8 AWD Recharge. P:et står Pure och i kombination med åttan symboliserar det starkaste varianten av elbilen. Vi kan längre fram förvänta oss svagare modellversioner som exempelvis P6 och P5. Samtidigt kan vi också misstänka att T5 Twin Engine förvandlas till T5 Recharge och T8 Twin Engine blir T8 AWD Recharge. Längre fram i tiden kanske vi får se exempelvis P3:or och T3:or med Recharge-tillägg, det vill säga prismässigt överkomliga laddhybrider och elbilar för en större massa. 699 000 kronor som bilen på bilden kostar är nämligen inte en prislapp för gemene man.Modellen som visas här heter XC40 P8 AWD Recharge. P:et står Pure och i kombination med åttan symboliserar det starkaste varianten av elbilen. Vi kan längre fram förvänta oss svagare modellversioner som exempelvis P6 och P5. Samtidigt kan vi också misstänka att T5 Twin Engine förvandlas till T5 Recharge och T8 Twin Engine blir T8 AWD Recharge. Längre fram i tiden kanske vi får se exempelvis P3:or och T3:or med Recharge-tillägg, det vill säga prismässigt överkomliga laddhybrider och elbilar för en större massa. 699 000 kronor som bilen på bilden kostar är nämligen inte en prislapp för gemene man.Modellen som visas här heter XC40 P8 AWD Recharge. P:et står Pure och i kombination med åttan symboliserar det starkaste varianten av elbilen. Vi kan längre fram förvänta oss svagare modellversioner som exempelvis P6 och P5. Samtidigt kan vi också misstänka att T5 Twin Engine förvandlas till T5 Recharge och T8 Twin Engine blir T8 AWD Recharge. Längre fram i tiden kanske vi får se exempelvis P3:or och T3:or med Recharge-tillägg, det vill säga prismässigt överkomliga laddhybrider och elbilar för en större massa. 699 000 kronor som bilen på bilden kostar är nämligen inte en prislapp för gemene man.
Modellen som visas här heter XC40 P8 AWD Recharge. P:et står Pure och i kombination med åttan symboliserar det starkaste varianten av elbilen. Vi kan längre fram förvänta oss svagare modellversioner som exempelvis P6 och P5. Samtidigt kan vi också misstänka att T5 Twin Engine förvandlas till T5 Recharge och T8 Twin Engine blir T8 AWD Recharge. Längre fram i tiden kanske vi får se exempelvis P3:or och T3:or med Recharge-tillägg, det vill säga prismässigt överkomliga laddhybrider och elbilar för en större massa. 699 000 kronor som bilen på bilden kostar är nämligen inte en prislapp för gemene man.

Recharge = laddbart

Recharge är Volvos nya samlingsnamn för alla laddbara modeller som lämnar företagets fabriker. Med andra ord kommer vi att få se Recharge-emblem på inte bara XC40 Recharge och andra kommande elbilar utan också på laddhybriderna framöver. I dag heter Volvos laddhybrider Twin Engine. Just laddhybriderna kommer att levereras med gratis el för ett helt år. Det sker i form av återbetalning av periodens genomsnittliga kostnad för elkonsumtionen. Elbilarna, som förbrukar mer elektrisk energi än laddhybriderna, kommer inte att levereras med samma förmån.

Markfrigången är tre centimeter lägre än hos en vanlig Volvo XC40.Markfrigången är tre centimeter lägre än hos en vanlig Volvo XC40.Markfrigången är tre centimeter lägre än hos en vanlig Volvo XC40.
Markfrigången är tre centimeter lägre än hos en vanlig Volvo XC40.

– Vi har sagt det flera gånger tidigare: för Volvo Cars är framtiden elektrisk. I dag tar vi ett nytt stort steg i den riktningen med lanseringen av vår helt elektriska XC40 och modellserien Recharge, säger Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

 Tjänstevikten ligger på mellan 2 150 och 2 250 kilo beroende på utrustning. Det är uppemot 400 kilo mer än laddhybrider XC40 T5 Twin Engine.

Elbilen XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge är försedd med en drivlina som många väl känner till vid det här laget. Drivlinan är nämligen identisk med den i syskonmodellen (de båda delar på CMA-plattformen) Polestar 2 som presenterades tidigare i år och som börjar levereras under sommaren 2020.

Det betyder två elmotorer som tillsammans utvecklar 408 hästkrafter och 660 newtonmeter. Ena elmotorn driver det främre hjulparet, den andra det bakre.

I och med den elektriska drivlinan frigörs utrymme framtill vilket tillåter en "frunk", det vill säga ett litet bagageutrymme under huven. 31 liter ryms där.I och med den elektriska drivlinan frigörs utrymme framtill vilket tillåter en "frunk", det vill säga ett litet bagageutrymme under huven. 31 liter ryms där.I och med den elektriska drivlinan frigörs utrymme framtill vilket tillåter en "frunk", det vill säga ett litet bagageutrymme under huven. 31 liter ryms där.
I och med den elektriska drivlinan frigörs utrymme framtill vilket tillåter en "frunk", det vill säga ett litet bagageutrymme under huven. 31 liter ryms där.

Batteri och räckvidd

Batteriet har en lagringskapacitet på 78 kWh (kilowattimmar), samma som i Polestar 2. Volvo uppger att räckvidden per full laddning överstiger 40 mil och att 80 procents kapacitet (över 32 mil) kan nås via 40 minuters snabbladdning (på vissa ställen skriver Volvo att 10-80 procent, det vill säga 70 procent laddning, tar 40 minuter). Enda tekniska detaljen som egentligen skiljer sig åt från syskonmodellen är räckvidden då Polestar 2 sägs ha 50 mils räckvidd. Visserligen skriver Volvo ”över 40 mil”, men sannolikt är räckvidden ändå inte likvärdig med den hos Polestar 2 som är en mer aerodynamisk bil.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=285488&addons=000&time=0&disable_sharing=false

LÄS MER: Så upplevs Volvo XC40 Recharge

Volvo uppger att maximal laddeffekt som XC40 Recharge kan hantera ligger på 150 kW (kilowatt). Det är samma siffra som för Polestar 2 och kan anses vara lite klent med tanke på att Tesla nyligen har börjat skruvat upp effekten och Porsche med sin Taycan tillåter hela 270 kW. Det är å andra sidan mer än vad Volkswagens elbil ID.3 klarar av.

Via en 11 kW-laddbox i exempelvis hemmet kan du per timme "tanka" XC40 Recharge med energi för ungefär sex mils körning.

Volvo XC40 Recharge saknar startknapp. Inte heller sätter man en nyckel i ett tändningslås. Bilen startar nämligen av sig själv när man sätter sig i den.Volvo XC40 Recharge saknar startknapp. Inte heller sätter man en nyckel i ett tändningslås. Bilen startar nämligen av sig själv när man sätter sig i den.Volvo XC40 Recharge saknar startknapp. Inte heller sätter man en nyckel i ett tändningslås. Bilen startar nämligen av sig själv när man sätter sig i den.
Volvo XC40 Recharge saknar startknapp. Inte heller sätter man en nyckel i ett tändningslås. Bilen startar nämligen av sig själv när man sätter sig i den.

Snabb

Prestandan är det inget fel på. 0-100 km/h går på 4,9 sekunder. Det är 0,2 sekunder långsammare än Polestar 2. Toppfarten är begränsad till 180 km/h, en gräns Volvo har satt för märkets alla bilar.

Dragkrok

Den ständiga frågan från svenska spekulanter: "Går den att få med dragkrok?". Svaret i detta fall är – ja. XC40 Recharge får dra upp till 1 500 kilo.

Volvo XC40 Recharge Crystal White PearlVolvo XC40 Recharge Crystal White PearlVolvo XC40 Recharge Crystal White Pearl
Volvo XC40 Recharge Glacier Silver MetallicVolvo XC40 Recharge Glacier Silver MetallicVolvo XC40 Recharge Glacier Silver Metallic
Volvo XC40 Recharge Thunder Grey MetallicVolvo XC40 Recharge Thunder Grey MetallicVolvo XC40 Recharge Thunder Grey Metallic
Volvo XC40 Recharge Bursting Blue MetallicVolvo XC40 Recharge Bursting Blue MetallicVolvo XC40 Recharge Bursting Blue Metallic
Volvo XC40 Recharge Fusion Red MetallicVolvo XC40 Recharge Fusion Red MetallicVolvo XC40 Recharge Fusion Red Metallic
Volvo XC40 Recharge Black StoneVolvo XC40 Recharge Black StoneVolvo XC40 Recharge Black Stone
Volvo XC40 Recharge Onyx Black MetallicVolvo XC40 Recharge Onyx Black MetallicVolvo XC40 Recharge Onyx Black Metallic
1 AV 8
Volvo XC40 Recharge Crystal White Pearl
2 AV 8
Volvo XC40 Recharge Glacier Silver Metallic
3 AV 8
Volvo XC40 Recharge Thunder Grey Metallic
4 AV 8
5 AV 8
Volvo XC40 Recharge Bursting Blue Metallic
6 AV 8
Volvo XC40 Recharge Fusion Red Metallic
7 AV 8
Volvo XC40 Recharge Black Stone
8 AV 8
Volvo XC40 Recharge Onyx Black Metallic

Åtta olika karossfärger erbjuds XC40 Recharge i, du ser dem alla i bildspelet ovan.

Först med Google

Volvo XC40 Recharge är första modell ut att ha det nya infotainmentsystem som bygger på Android Automotive (inte Android Auto som är en annan grej). Vi skrev om detta i förra veckan, bland annat att systemet bygger på öppen källkod och kommer att erbjuda en helt ny palett av applikationer. Android Automotive underlättar dessutom för nya sensorsystemet ADAS som XC40 Recharge också är först med.

Google Assistant, den röststyrda assistenten, är en annan nyhet som Google Automotive bär med sig. Med din röst kan föraren, eller någon annan i bilen, styra flertalet av bilens funktioner.

För första gången är en Volvo-modell OTA-kompatibel, det vill säga uppdateringsbar via luften (trådlöst, likt exempelvis Tesla).

Korta leveranstider

Volvo förväntar sig en hög efterfrågan på Recharge-modellerna (elbilar och laddhybrider) och avser därför tredubbla produktionskapaciteten av elektrifierade bilar. Från och med 2020 ska Volvo dessutom ta fram ett Designer’s Choice-urval av Recharge-modeller som ska innebära extra snabba leveranstider.

https://youtu.be/

Pris och produktionsstart

Bilen, XC40 P8 AWD Recharge R-Design, som presenterades i Los Angeles är "värstingmodellen" och kostar 699 000 kronor. Några fler modellversioner eller priser har inte annonserats. Tillverkningen kommer igång under vecka 35 år 2020, det vill säga sista veckan i augusti nästa år. Tillverkningen kommer att äga rum i Belgien och i Kina.

Klimatneutral satsning

Med Recharge-strategin siktar Volvo på att sänka företagets koldioxidavtryck med 40 procent till år 2025 jämfört med 2018 års nivåer. Det långsiktiga målet är att bli det första helt klimatneutrala företaget senast år 2040.

Har du hört den förut?

Tycker du dig känna igen Recharge-beteckningen i Volvo-sammanhang? Då är du helt rätt ute, för tolv år sedan visade Volvo C30 ReCharge Concept.