Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Volvo XC40 Recharge och Polestar 2 återkallas

Nu måste Polestar 2 återkallas på grund av förlorad drivning, igen. Den här gången påverkas även kusinen Volvo XC40 Recharge P8 AWD.

Polestars elbil Polestar 2 har haft en tuff start. Under 2020 återkallades den två gånger, först på grund av ett mjukvarufel som kunde leda till att motorn tappade kraft och i värsta fall få bilen att stanna. Nästa gång för en felaktig växelriktare och felaktiga komponenter i värmeregleringssystemet för kupé och batteri på tidigt tillverkade bilar.

Nu återkallas Polestar 2 igen, och den här gången hänger kusinen från Volvo, eldrivna XC40 Recharge P8 AWD, med på återkallelsen eftersom den byggs med likadana komponenter. Återkallelsen gäller ett fel i högvoltsystemet som kan göra att bilarna tappar kraft och stannar.

Enligt Polestar är det inte samma fel som vid tidigare återkallelser. Den här gången kan man lösa felet med en OTA-uppdatering av mjukvaran, i stället för med ett verkstadsbesök. 77 procent av alla Polestar 2 uppges redan ha fått den nya mjukvaran som åtgärdar felet.

Den här gången omfattas 11 000 stycken Polestar 2 och 10 810 stycken Volvo XC40 Recharge P8 AWD.

- Det stämmer att Volvo Cars den 24e februari gick ut med en återkallelse av 10,811 XC40 Recharge, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars. 

- Företaget har identifierat ett mjukvarufel som i värsta fall kan leda till total förlust av framdrivning, vilket i sin tur kan leda till att bilen stannar helt. Full styrning och bromsförmåga kvarstår. I Sverige berör återkallelsen 504 bilar. 

Volvo kommer att kontakta berörda ägare med instruktioner för hur man ska göra för att åtgärda felet. I de flesta fall räcker det med en ”over the air”-uppdatering och ägaren behöver då inte uppsöka en Volvoverkstad.