Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: @ Patrik Lindgren

Volvo XC90 är vinnaren av Teknikens Världs Stora Bilpris 2016

Efter ett superintressant år med massor av både större och mindre nyheter blev det en hård uppgift för Teknikens Världs testlag att välja ut de tio främsta favoriterna. Och det slutar inte där, för en vinnare ska koras.

Motoråret 2015 kommer att gå till historien på många sätt, inte minst genom Volkswagens dieselgate. Vilket är ytterst tråkigt och det känns som att Volkswagen, genom sitt upprepade fuskande, kidnappade ett motorår som faktiskt var fullt av trevliga, inspirerande och imponerande nyheter.

Volvo XC90 var en sådan, en modell som rönt stor framgång världen över och som skjutit över försäljningsmålet med nästan 100 procent. Dessutom har den övertygat i våra tester och var därför självskriven när årets tio bästa bilar skulle sorteras ut.

Men den får stenhårt motstånd, från såväl Asien som Europa. Bilar som Hyundai Tucson, Mazda MX-5 och pinfärska Jaguar XE liksom Subaru Outback, nya Opel Astra och förra årets vinnare Volkswagen Passat i laddhybridutförande förtjänar alla en plats i gänget. Nya Audi A4, Skoda Superb Combi och rivjärnet Porsche 911 GT3 RS likaså.

Bakom urvalet står Teknikens Världs redaktion och testlag, vars samlade erfarenhet från året som gått spänner över alla bilmodeller och de flesta motoralternativ som erbjuds på den svenska marknaden. Vi kör helt enkelt mer bil än de flesta. Kriterierna för att ta hem Teknikens Världs Stora Bilpris är att antingen vara säreget duktig inom sitt område eller vara typiskt allround och mångsidig. Hög lägstanivå är därmed en självklarhet. Men glöm inte att det är en seger i sig att bara ta sig in på den här listan.

10. Opel Astra

Nya Opel Astra är ett välkommet inslag i den tyska tillverkarens produktpalett. Opel har inte rosats i våra tester under de senaste åren, men med nya Astra etablerar man sig på en hög nivå i hårda golfklassen. Bakom ratten märks tydliga nyheter, interiören har städats upp och känns modern. Och trots att nya generationen blivit mindre än föregångaren så känns den större. Ett konststycke i sig. Opel gjorde vid introduktionen en stor sak av uppkopplingsmöjligheterna i nya Astra och det är riktigt bra. Men ännu bättre är att Astra nu känns som en riktigt trevlig bil att köra. Nu är man ikapp konkurrenterna.

Motivering

Nya Opel Astra är en liten positiv revolution för det tyska märket som förhoppningsvis smittar av sig på övriga Opel-modeller.

9. Skoda Superb Combi

Skoda Superb Combi är familjebilen där allt och alla får plats. Med utrymmen som få andra bilar, oavsett klasstillhörighet, kommer i närheten av. I övrigt är den, kort och gott, riktigt bra. Fortfarande finns det negativa känslor kring varumärket bland konsumenterna, känslor som borde spolats bort för länge sedan. Med den senaste generationen Superb så har Skoda lyft sig ytterligare

och steget mellan den tjeckiska lillebrodern och storebror Volkswagen Passat är inte stort – på något sätt. Om man vänder på steken så kan man tycka att samma byggstenar ska ge samma resultat, men så är icke fallet. Och tur är väl det, för då hade ju den interna striden varit över för länge sedan. Kannibalism som gynnar kunderna?

Motivering

Montera två bakåtvända bilbarnstolar i baksätet på Skoda Superb så förstår du storheten i den tjeckiska tolkningen av begreppet familjetransportör.

8. Subaru Outback

Subaru Outback har tagit klivet från att ha varit en relativt bra bil till att bli något av en måttstock för klassen. Den är trevlig att köra, den är smidig trots sin storlek och den har ett praktiskt sinnelag vilket gör den alldeles perfekt som transportör i vardagslivet. Det är tyst och komfortabelt, enda klagomålet rör vindbruset som genereras av de rejäla backspeglarna. I övrigt känns Outback

som en genomarbetad produkt med hög lägstanivå. Fast det blir ju så när man vänder sig till Teknikens Värld redan under utvecklingsstadiet!

Motivering

Subaru Outback rör sig i ett synnerligen populärt segment där flera av konkurrenterna ser ut som att de klarar av mer än vad de faktiskt gör. Där sticker Outback ut åt andra hållet och levererar alla prestanda som man kan förvänta sig. En testvinnare.

7. Hyundai Tucson

Med nya Hyundai Tucson tar det koreanska märket ett rejält kliv framåt både med sin mellanstora suv och som märke betraktat. Från att ha varit ett prisvärt alternativ utan den där jämnhöga kvalitetsnivån till att bli en bra bil – steget är riktigt långt. Men det slutar inte där. Vid höstens stora suvtest visade sig Tucson vara en av klassens starkast presterande i älgtestet. Med ett mycket bra fungerande antisladdsystem. Ni som läser Teknikens Värld frekvent vet att det är första gången i modern tid som det koreanska märket lyckas prestera i den här grenen – vilket ger en förhoppning om att man säkerhetsmässigt lämnat de mörka åren bakom sig. På svenska vägar övertygar Hyundai Tucson med ett trevligt väguppträdande och pigga köregenskaper, bra komfort och den hittills bästa styrningen i en Hyundai. Alla dessa komponenter tillsammans höjer lägstanivån till en nivå som ingen annan Hyundai kommer i närheten av. Är detta bilen som grundar för systemskiftet inom märket?

Motivering

Tucson hade kunnat vara medioker med slapp styrning och uselt antisladdsystem som de flesta andra Hyundai – fast den är raka motsatsen.

6. Volkswagen Passat GTE Sportscombi

Förra årets vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris har nu kommit i laddhybridutförande, under namnet Passat GTE. Om vi för ett ögonblick tänker bort hela Volkswagen-skandalen och fokuserar på bilen så är den ett riktigt starkt utgångsmaterial. Ett bra hopkok som inte på något sätt överraskade världen när den lanserades. En försiktig omstöpning av ett redan fungerande koncept räckte för att flytta lägstanivån ännu högre. Vilket gör bilen självskriven på tio i topp inför Teknikens Världs Stora Bilpris – skandal eller inte. I laddhybridutförande fortsätter bilen nämligen att leverera. För det är precis så som Jonas Borglund skrev i sin första provkörning. ”Volkswagen var inte först på plan men när de väl är där så kommer ingen halvdan produkt”. En sanning som vi kan skriva under på. Dyr i inköp, men kommer bli en våt dröm för tjänstebilsåkarna.

Motivering

En av Sveriges populäraste bilar kommer som laddhybrid och det är bara att inse att tyskarna har lyckats mycket bra med sin anrättning.

5. Jaguar XE

Det krävs ingen erfarenhet som testförare för att inse att Jaguar har gjort något rätt när de skruvade ihop nya XE-modellen. Faktum är att de har gjort det mesta rätt, för den nya mellanklassbilen

är inte bara trevlig att köra. Den är fin att åka i, den är smart utförd och den hör till klassens rymligare. Den är användarvänlig och Jaguar har dessutom lyckats med konststycket att bygga en bil med ett fast satt chassi utan att det blir för hårt. Blandningen mellan sport och komfort är ytterst trevlig och kombinationen med märkets nya dieselmotorer blir mycket bra – vilket är det sammanfattande ordet för Jaguar XE. Den slår sig kort och gott in som ett bra alternativ i den kanske hårdaste fordonsklassen på marknaden.

Motivering

Jaguars första testvinnare någonsin bjuder på uppskattad funktion bakom den trevliga formen. Räkna med att nya XE kommer att öka Jaguars försäljning i Sverige. Rejält.

4. Mazda MX-5

det fanns faktiskt en tid innan Mazda MX-5, innan Miatan. Det är lite svårt att förstå, men så är faktiskt fallet. Och frågan är varför ingen annan kom på en lika bra idé som Mazda, fast lite tidigare. Lotus hade ju byggt inspirationskällan på 1960-talet, Elan-modellen – de borde hängt på tåget. När första MX-5 lanserades 1989 öppnade den en marknad som hade slumrat under en lång tid och succén var omedelbar. Nu, när den fjärde generationen är här på plats i Sverige så är det tillbaka till ruta ett som gäller – på ett positivt sätt. Bilen är riktigt lätt, liten och ett under av

klassisk hanterbarhet genom ett härligt arbetande chassi. Vi kör bilen med 1,5-litersmotorn och det räcker till. Faktiskt så bra att det blir roligt att bara flytta bilen. Eller åka till Ica. Eller runt racerbanan. Välj själv – du vinner oavsett.

Motivering

Med fjärde generationen går Mazda tillbaka till ursprunget, vilket bara är positivt. Stark vill-ha-faktor i ett logiskt utförande.

3. Porsche 911 GT3 RS

I sitt rätta element är Porsche 911 GT3 RS snuskigt snabb. På alla sätt och vis, för det handlar inte bara om att köra fort rakt fram. Och det är där som Porsche har lyckats med det märkliga. För ibland förstår man inte riktigt och vill egentligen börja prata med bilen. ”Du ska ju inte kunna det här!”. Med så mycket vikt bak och hela motorn bakom bakaxeln, hur kommer det sig då att framvagnen reagerar så otroligt fint som den gör? Viktfördelningen är 60 procent bak och 40 fram, men trots det är tyngden, skärpan och totala upplevelsen från framvagnen klockren. Hur gör de där

nere i Zuffenhausen? Givetvis är inte detta hela sanningen. Porsche 911 GT3 RS är ingen njutning på allmän väg längre. Den är på gränsen till för extrem, men jag säger så här. På ett fuktigt Björkvik, med full gas mot soluppgången. Varva bortom 8 500 r/min innan växling och upprepa. Igen och igen. Om du inte är motorentusiast innan så blir du det nu.

Motivering

Hårdare än hård och snabbare än snabb. Ingen annan bil känns lika logisk att köra vrålsnabbt med än just Porsches GT3-bilar – RS allra mest.

Marcus Engström om Porsche 911 GT3 RS

De flesta premiumtillverkare har minst en supersportbil i sitt modellprogram. Porsche har flera, men ingen annan är en så total upplevelse som GT3 RS. Det är i stort sett bara några kilo ljudisolering och mönstret på däcken som skiljer den från tävlingsversionen av samma bil. Jultomten, du vet var jag bor. Jag behöver verkligen en sån här bil.

2. Audi A4

Tänk er den där fina balansgången som är så svår att lyckas med vid utveckling av en ny bilmodell. Ja, alltså, vid utveckling av en framgångsrik bilmodell. Att lyckas göra mycket nytt för att attrahera nya köpare, men inte för mycket nytt – för då känner inte de gamla köparna igen sig. Det framgår tämligen omgående att Audi har lyckats med den här balansgången, kanske bättre än någonsin tidigare. Nya A4 känns bekant, men samtidigt så mycket mer. Tyngre i känslan, men lättare på vågen. Stadigare på vägen, men ändå roligare att köra. Den ser ut som en A4, fast ändå inte som vi känner den sedan tidigare. Bakom ratten är det mesta helt nytt och känslan andas mer A8 än A4. Lyxigt, smart och strukturerat. Och framför allt, det känns marknadsledande. På fler punkter än bara inredningen. Faktiskt på de flesta punkter som vi kan tänka oss.

Motivering

Audi A4 levererar på varje punkt. Den har bevarat styrkorna från förr i kombination med nya färska positiva egenskaper. En given klassvinnare?

Ruben Börjesson om Audi A4

En ny Audi A4? Utifrån måste man verkligen kunna Audi-modellerna för att se skillnaden. Det kan jag förstå. Varför ändra på ett vinnande koncept? Men på plats bakom ratten, där är det skillnad. Styrningen och vägkänslan är mer än ett strå vassare. Och den gamla är ju inte dålig. Stadig på vägen utan att vara stötig och 190-hästarsdieseln som jag körde, kändes starkare än 190 hästar. Stolar, instrumentering, allt är ett snäpp bättre. Utan tvekan i topp i premiumskiktet.

Tips

Sveriges första test av nya Audi A4 Avant läser du i nya numret av Teknikens Värld (nr 1/2016) som finns i butik. Ditt exemplar kan du även beställa här.

1. Volvo XC90

Det räcker egentligen att läsa raderna i första intrycket från första provkörningen av XC90, publicerat i Teknikens Värld nummer 6/2015 för att förstå att Volvo har varit något stort på spåren. ”XC90 som produkt smäller konkurrenterna rejält på fingrarna när det kommer till funktionalitet, komfort, effektivitet och nytänkande”. Detta följdes upp med testseger i Teknikens Värld för XC90 D5 AWD mot BMW X5 och Volkswagen Touareg i nummer 11/2015 och ytterligare en testseger i nummer 14/2015 mot nya Audi Q7 och Range Rover Sport. Vilket bara understryker intrycket från första provkörningen. För nya Volvo XC90 är inte bara en testvinnare och en riktigt bra bil. Den kan mycket väl motsvara ett av de största kliven framåt för det svensk-kinesiska bilmärket på mycket länge. Försäljningsframgången som följt efter lanseringen visar att marknaden har tagit bilen till sig, inte minst på den viktiga USA-marknaden där Volvo tappat stora andelar. Men nu verkar det vända och den

stora anledningen till att vi utsett bilen till flerfaldig testsegrare under sitt första levnadsår beror helt och hållet på att nya XC90 har en riktigt hög lägstanivå. Svackorna i prestationskurvan är utraderade, men höjderna finns kvar. Den är trevlig och inspirerande att köra trots storleken, den är smart och snygg och den skickar tydliga signaler om vart Volvo är på väg. Och vi kan bara konstatera att de är på väg åt helt rätt håll, i alla fall så länge de har XC90 som själslig måttstock för hur bilarna ska vara byggda. Då kan Volvo vara något stort på spåren. XC90 är en synnerligen

värdig vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris 2016.

Motivering

En ny svensk bil som konkurrerar i den absoluta toppen av sitt segment, inom en stenhård premiumklass. Framtiden ser ljus ut för Volvo.

Daniel Frodin om Volvo XC90

Med nya XC90 har Volvo äntligen infriat sina tidigare ihåliga löften, nämligen att bli en premiumtillverkare. XC90 slår konkurrenterna från Tyskland i direkt jämförande test vad gäller egenskaper och mätbara data. Än viktigare för framgångarna är att Volvo lyckats skapa en egen profil och image. Det ska bli spännande att se hur S90 och kommande V90 levererar.

Foto: Lars Ardarve

– Jag är givetvis väldigt stolt över utnämningen, det en stor ära att få ta emot Teknikens Världs Stora Bilpris, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till testchef Hans Hedberg vid överlämnandet av

diplomet.

Här följer vår motivering:

”Redan första gången bakom ratten i Volvo XC90 stod det klart att Volvo hade byggt en bil som skulle flytta fram gränserna. Efter ett flertal tester har det visat sig att XC90 inte bara har flyttat gränserna för Volvo, utan även för biltypen. Teknisk kompetens, prestanda och komfort tillsammans med tilltalande detaljlösningar och säkerhet i XC90 visar tydligt hur Volvo betraktar framtiden. En framtid som i våra ögon ser ljus ut.”

2009 Peugeot 308 SW

308 SW tillhör fortfarande klassens smartast packade familjebilar. Kompakt, komfortabel och mycket flexibel.

2010 Skoda Yeti

Skoda Yeti var tidigt ute i det nya kompaktcrossover-segmentet. Tillräckligt högbyggd för att fixa stock och sten men främst är den allround i det mesta.

2011 Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan är mångsidig som få andra bilar. Tillsammans med syskonbilen Seat Alhambra är detta ett vettigare alternativ till en mellanklasskombi.

2012 Opel Ampera

Opel Ampera har inte bara ett fiffigt namn (gäller även Chevrolet Volt) utan visar på styrkor som den miljövänliga vardagsbilen för framtiden – redan i dag.

2013 Toyota GT 86

Tanken på att en folksportbil skulle vinna Teknikens Världs Stora Bilpris kändes avlägsen. Men sedan kom Toyota GT 86 och sopade banan med konkurrenterna.

2014 Tesla Model S

Förstapriset till Tesla stärkte synen på biltillverkaren som vågade – och vann. I år blir Model S fyrhjulsdriven och snart kommer suven Model X. Smart!

2015 Volkswagen Passat Sportscombi

En bra bil som blev ännu bättre och med lätthet höll konkurrenterna stången. Ett självklart val då, inte lika självklart nu.