Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo XC90 T8 Twin Engine Polestar-trimmad

När laddhybridversionen av XC90 nu har Polestar-optimerats är det den starkaste Volvon världen har sett – hittills. De fyra hjulen har 421 hästkrafter och 680 newtonmeter att handskas med.

För sju dagar sedan släppte Volvo information och fakta om de Polestar-optimerade versionerna av sprillans nya S90 och V90. I dag är det dags igen, men denna gång är det XC90 som står i fokus, en modell som redan Polestar-behandlats i T6- och D5-utförande. Nu är det laddhybridversionen T8 Twin Engine som har vässats.

Polestar-optimeringen berör endast bensinmotorn, elmotorn är med andra ord orörd. Eftersom det är T6-maskinen på 320 hästkrafter som utgör förbränningsdelen i T8 Twin Engine är det samma ”trim” som i XC90 T6 AWD, det vill en effekthöjning till 334 hästkrafter och en knuff upp av vridmomentet, från 400 till 440 newtonmeter.

Totalt landar det på 421 hästkrafter och 680 newtonmeter i stället för originalbilens 407 hästkrafter och 640 newtonmeter. Med dessa siffror blir XC90 inte bara accelerationssnabbare, 0-100 km/h på 5,5 sekunder i stället för 5,6, utan den tituleras också som den starkaste Volvon någonsin. Hittills, bör vi kanske tillägga.

Bränsleförbrukningen och utsläppen av koldioxid är oförändrade. 0,21 liter per mil vid blandad körning och 49 gram per kilometer.

Dock är inte enbart bensinmotorn i XC90 T8 Twin Engine som har Polestar-optimerats. På ytterligare fyra punkter har drivlinan förbättrats; gasresponsen, växlingshastigheten, växlingsprecisionen och gear hold-funktionen. Sistnämnda gör att vald växel hålls kvar vid kurvtagning med höga g-krafter för att inte rubba den balans bilen och föraren befinner sig i.

– Detta ger kunder som vill ha en ny nivå av körglädje till deras XC90 en lättillgänglig och attraktiv prestandaökning, säger Niels Möller som är Chief Operating Officer för Polestar.

En som har varit med och utvecklat optimeringen är Thed Björk, en av Volvos förare i WTCC:

– Det är fantastiskt för mig som racing- och utvecklingsförare att kunna arbeta med samma teknik och filosofi för XC90 och min S60-tävlingsbil. Medan en SUV som XC90:n kanske är långt från vad vi vanligtvis arbetar med är kärnan i optimeringen samma sak. Det handlar om att skapa körglädje och användbar prestanda, något jag definitivt tycker vi har lyckats med.

Polestar-optimeringen för fyrhjulsdrivna Volvo XC90 T8 Twin Engine finns tillgänglig från och med i dag och kostar, precis som övriga Polestar-optimeringar, 9 200 kronor.