Volvo XC90 T8 Twin Engine sämst i miljötest
Tyska ADAC har återigen testat en handfull bilar sett ur ett miljöperspektiv, denna gång laddhybrider. Av fem testade bilar klarade sig Volvo XC90 T8 AWD Twin Engine klart sämst. Endast en bil övertygande – Toyota Prius Plug-in Hybrid.
Fem laddhybrider – BMW 225xe iPerformance Active Tourer, Kia Optima Plug-In Hybrid, Toyota Prius Plug-in Hybrid, Volkswagen Passat Sportscombi GTE och Volvo XC90 T8 AWD Twin Engine – har ADAC testat och mätt för att ta reda på hur de påverkar oss människor och miljön. Även om bilarna inte är direkt jämförbara med varandra – få köpare lär stå i valet mellan en Prius och en XC90 – är testet relevant ur ett rent miljöperspektiv.
Prius laddhybrid vinnare i detta test
Enda bilen som får avgå med hedern i behåll efter ADAC:s EcoTest-mätningar är Toyota Prius Plug-in Hybrid. ADAC skriver att Toyotas laddhybrid är enda bil i gänget som är en ”äkta renlevnadsman”. Den tyska motororganisationen förklarar anledningen till att Toyotas lyckas så bra – avsaknaden av direktinsprutning i förbränningsmotorer. Direktinsprutade motorer har många fördelar, men utsläppen av ohälsosamma partiklar är inte en av dem, det förklaras mer ingående i denna artikel.
Atkinson-motorn är för övrigt snål och även elförbrukningen är låg, ytterligare två andra förklaringar som tillsammans med nämnda avsaknad av direktinsprutning gör att Toyota Prius Plug-in Hybrid är enda bil att få fem av fem möjliga stjärnor i EcoTest-miljömätningen. Det får den genom att få 47 poäng i avdelningen partikelföroreningar och 50 poäng i avdelningen koldioxidutsläpp. Totalpoäng 97.
Under laddhybridversionen av Prius hittas i tabellen de två förmodade inbördes stentuffa konkurrenterna Volkswagen Passat Sportscombi GTE och Kia Optima Plug-In Hybrid (inte kombin i detta fall, kombin provkörde vi för övrigt i går) där båda kammade hem tre av fem möjliga stjärnor. Men sett till poängfördelningen var det Volkswagen som kammade hem vinsten då den anses släppa ut färre partikelföroreningar (34 poäng) än vad Kian gör (27 poäng). Kia Optima släpper dock ut mindre koldioxid men skillnaden är nästan försumbar (34 poäng till Kia, 33 till VW). Totalpoängen blev således 67 mot 61 till Volkswagens fördel.
BMW:s laddhybridversion av 2-serie Active Tourer – 225xe iPerformance Active Tourer – glänste näst minst i ADAC EcoTest. 27 poäng för partikelföroreningarna och 18 för koldioxidutsläppet, totalpoäng 45, gav den betyget två av fem stjärnor.
Volvo XC90 släpper ut mest
Sämst av alla var dock Volvo XC90 T8 AWD Twin Engine som var enda bil i testet som fick lägsta möjliga betyg – en stjärna. Detta tack vara 12 plus 12 poäng (partikelföroreningar och koldioxidutsläpp) som tillsammans gav 24 poäng totalt. Anledningen till den skrala poängutdelningen är inte långsökt och ADAC själva förklarar den med ”Volvons enorma vikt” som påverkar förbrukningen och utsläppen kraftigt i negativ bemärkelse.
Enligt den utgående NEDC-körcykeln drar Volvo XC90 T8 AWD Twin Engine 0,21 liter per mil plus 1,85 kWh per mil och släpper ut 49 gram koldioxid per kilometer. Enligt ADAC:s EcoTest, som baseras på den kommande WLTP-körcykeln, är de verkliga siffrorna 0,67 liter per mil plus 0,54 kWh per mil och 213 gram per kilometer.
Det kan jämföras med Prius motsvarande siffror, även om jämförelsen haltar då Prius har 122 hästkrafter och väger 1,5 ton medan XC90 har 407 hästkrafter och väger drygt 2,3 ton, som enligt ADAC EcoTest är 0,25 liter per mil plus 0,56 kWh per mil och 100 gram per kilometer (0,1 l/mil plus 0,72 kWh/mil och 22 g/km enligt NEDC-körcykeln).
Sett till partikelföroreningarna ligger Volvo därmed också högre än Toyota, exempelvis 20 milligram kolväten per kilometer (7 mg/km för Prius), 1 863 milligram koloxid per kilometer (61 mg/km för Prius), 13 milligram kväveoxider per kilometer (8 mg/km för Prius), partikelmassa 2,3 milligram per kilometer (0,0 mg/km för Prius) samt över 6 300 miljarder partiklar per kilometer (drygt 400 miljarder per kilometer för Prius).
ADAC beskriver laddhybrider som en viktig fas i utvecklingen och övergången till andra alternativ och att de kommer att finnas kvar i många årtionden. De säger också att biltillverkarna har en skyldighet att göra denna biltyp ännu mer energieffektiva än vad de är i dag, både vad gäller förbränningsmotorerna och elmotorerna.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se