Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu inleds försäljningen av Volvos nya elbil C40. Bilen går bara att beställa via hemsidan.Nu inleds försäljningen av Volvos nya elbil C40. Bilen går bara att beställa via hemsidan.Nu inleds försäljningen av Volvos nya elbil C40. Bilen går bara att beställa via hemsidan.
Nu inleds försäljningen av Volvos nya elbil C40. Bilen går bara att beställa via hemsidan. Foto: Glenn Lindberg & Kris Wood

Volvos nya elbil C40 Recharge kan bara köpas på Internet – så mycket kostar den

Färre val, onlineförsäljning och fasta priser. Volvo Cars fortsätter att förenkla bilköpet. Priset för att köpa nya C40 blir 689 900 kronor – 10 000 billigare än en XC40 Recharge men dyrare än en Polestar 2.

Med nya tjänsten Care by Volvo har Volvo Cars känt sig för gällande försäljning av nya bilar via internet. Med försäljningen av nya elbilen C40 Recharge tar Volvo Cars nästa steg.

C40 Recharge kan endast köpas via hemsidan men du kan gå till en återförsäljare om du vill ha hjälp med de få stegen till ett köp.

39 sekunder. Enligt Volvo Cars Magnus Fredin är det rekordet satt av en bilköpare i Storbritannien. Så snabbt gick det att välja färg, fälgar, utrustningsnivå interiört och betalningsmetod. 

– Hela bilbranschen är på väg att förändras och vi vill göra det enklare för bilköparna. Det är fasta priser, få vill förhandla om priset i dag, och i Care-paketet ingår allt så som service, försäkring och året-runt-däck.

Vi har tidigare kritiserat ert val av däck till XC40 Recharge och nu håller ni fast vid den strategin. Varför?

– Det stämmer och det är ett bra val av däck. Men vår rekommendation är att de som kör på snö och is bör ha vinterdäck, säger Magnus Fredin.

Vår däckexpert Ruben Börjesson är kritisk till valet av däck som på flera underlag är sämre än vinterdäck. Du kan läsa hela vårt senaste test av året-runt-däck på här på teknikensvarld.se.

Lockar nya kunder

De svenska Volvo-handlarna har varit kritiska till Volvo Cars strategi med allt mer onlineförsäljning. Men Magnus Fredin tycker att gensvaret ändå varit bra.

– Vi har ett bra samarbete med våra återförsäljare och de har tagit emot det här bra. Nu är det här den största förändringen vi gjort historiskt så det är klart att det blir en viss friktion.

– Vad i vi sett med Care by Volvo är att det här lockar nya kunder till oss, kunder som inte förut ägt en Volvo. Det är bra för oss och för handlarna.

Fasta priser och färre tillval ger handlarna mindre spelutrymme men handlarna ska även i fortsättningen kunna ta emot kunder i bilhallen och hjälpa till vid ett köp.

Några av era konkurrenter har byggt upp speciella områden och köpställen för onlineförsäljning. Är det något som är på gång hos Volvo Cars?

– Vi har vårt showroom i Stockholm som ett sånt exempel och vi har provat olika popup-affärer. Vi kommer fortsätta att utveckla olika former av försäljning.

Billigare än XC40

Nya C40 Recharge går att köpa loss för 689 900 kronor. Då får köparen också en klimatbonus på 70 000 kronor. Prenumerationspriset inom Care by Volvo kostar 8 690 kronor per månad med tre månaders uppsägningstid. Väljer du tre årsavtal blir priset 7 790 kronor per månad. I båda fallen ingår en fasställd körsträcka, kör du mer kostar det extra. I Care by Volvo ingår försäkring, service, ersättningsbil vid service, däckbyten och däckhotell, vägassistans, garanti och reparation, slitage och besiktning.

C40 Recharge blir därmed billigare än syskonbilen XC40 men fortsatt dyrare än en Polestar 2. Alla tre bilarna byggs på samma plattform, CMA, och i flera andra länder är Polestar-bilarna dyrare än bilarna från Volvo Cars.

Volvo C40 Recharge är beställningsbar i Sverige från och med den här veckan och ska börja byggas i höst.

Förutom försäljning via internet ser Magnus Fredin en tydlig trend mot fler färdigbyggda bilar som säljs både till privatkunder och företag.

– Vi tittar på hur vi ska ta Care by Volvo till företag och redan i dag säljer vi en stor andel färdigspecade bilar med kort leveranstid. Den trenden är väldigt tydlig.