Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagens vd Herbert Diess siktar högtVolkswagens vd Herbert Diess siktar högtVolkswagens vd Herbert Diess siktar högt
Volkswagens vd Herbert Diess siktar högt Foto: VOLKSWAGEN AG

VW-chefen: ”Vi kan vara förbi Tesla om tre år”

Volkswagens vd Herbert Diess har höga mål för sitt märke. Till 2025 hoppas han kunna överta Teslas position som världens största elbilstillverkare.

Diess har tidigare varnat för konkurrensen från Tesla och uttalat sig om att vd:n Elon Musk ”ständigt är där och revolutionerar vår industri”. Nu tycks upplevd rädsla åter ha förbytts till starkt självförtroende kring det tyska märkets elektriska framtid efter rapporter om att Tesla kämpar med att hålla uppe produktionen på grund av batteribrist.

– Elon (Musk) måste överse två högst komplexa fabriker i Austin (Texas) och Grünheide (Berlin) och samtidigt expandera produktionen i Shanghai. Det kommer att kosta honom styrka, säger Herbert Diess enligt Financial Times.

– Vi måste ta vara på den här möjligheten och komma ikapp fort. Till 2025 kan vi vara förbi.

Musk har tidigare antytt att de nya Tesla-fabrikerna i USA och Tyskland förlorar ”miljarder av dollar” som ett resultat av problem med importkostnader från Kina och brist på batterier. 

– Både Berlin-fabriken och Austin-fabriken blöder pengar just nu. Det är verkligen ett stort ljud man hör – ljudet av pengar som brinner upp, sade Musk på ett ägarmöte i maj.

Elon Musk tycks smått orolig kring sina Tesla-fabrikerElon Musk tycks smått orolig kring sina Tesla-fabrikerElon Musk tycks smått orolig kring sina Tesla-fabriker
Elon Musk tycks smått orolig kring sina Tesla-fabriker Foto: POOL / VIA REUTERS X80003

Samtidigt har Teslas fabriker i Kina drabbats hårt av coronapandemin. Trots det har inte Elon Musk varit särskilt orolig för att bli omsprungen av sina konkurrenter då han menar att efterfrågan för märkets bilar är ”extremt hög” och väntelistan är lång. Att få upp produktionshastigheten ska vara av yttersta prioritet.

Volkswagen förväntar sig å sin sida ett starkt avslut på året och Diess hävdar att företaget ”tjänar mer än någonsin”. Han tillägger att VW har ökat produktionen för sina elbilar i Kina och i tyska Zwickau efter tidigare covid-19-besvär och komponentbrist. Den tyska biltillverkaren planerar att producera runt 800 000 elbilar i år – en siffra som ska stiga till 1,2 miljoner nästa år efter en massiv omstrukturering av märkets fabriker.