Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wiesmann

Wiesmann Project Thunderball – eldriven roadster med 680 hk

Tyska sportbilstillverkaren Wiesmann gör comeback. Och de gör det inte med vilken bil som helst, utan med en eldriven roadster med hög effekt, låg vikt och supersnabb laddning.

Project Thunderball är namnet på bilen som ska föra tyska sportbilstillverkaren Wiesmann tillbaka in i rampljuset. Det har varit relativt tyst kring Wiesmann som gick i konkurs 2014, bortsett från uppgifter om Project Gecko som redan 2018 annonserades som märkets comeback. 

Men Wiesmann har tänkt om. Gecko-bilen skulle drivas av en V8 från BMW, men för två år sedan meddelade Wiesmann att Gecko skulle försenas till förmån för ett nytt projekt. Så sent som för en månad sedan kunde vi rapportera att man hade en ny modell på gång. Det nya projektet visar sig nu vara Thunderball som är en helelektrisk roadster.

1 AV 3
Foto: Wiesmann
2 AV 3
Foto: Wiesmann
3 AV 3
Foto: Wiesmann

Thunderball må se ut som en traditionell roadster med långt bakskjuten sittbrunn och lång motorhuv, men under den långa huven finns bara ett bagageutrymme med plats för 180 VDA-liter eller två golfbagar. Thunderball drivs nämligen av två elmotorer på bakaxeln. 

Tillsammans ger de 680 hästkrafter och 1 100 newtonmeter och får sin kraft från ett batteripaket med lagringskapacitet på 92 kilowattimmar. Batteriet som håller 800 volts spänning kan laddas med 22 kilowatt växelström eller hela 300 kilowatt vid snabbladdning. För att vara en elbil med stort batteri är Thunderball relativt lätt: 1 775 kg.

MER OM WIESMANN
Wiesmann elektrifierar
Wiesmann räddade av britter
Wiesmann har stängt fabriken 

Accelerationen från 0 till 100 km/h uppges gå på 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 8,9 sekunder och räckvidden anges till drygt 50 mil i WLTP-körcykeln.

Wiesmann utvecklar Thunderball i samarbete med tyska Roding vars sportbil Roadster blev omskriven för många år sedan, och de uppger att den utvecklas för att få egenskaper som är så nära sina fossilmotoriserade föregångare som möjligt. 

Tillverkningen kommer att ske i tyska Dülmen och Wiesmann säger att bilen kommer att säljas över hela världen. Totalt ska 1 000 exemplar byggas och de kommer att säljas för cirka 300 000 euro, motsvarande cirka 3,1 miljoner kronor, per styck.