Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Xpeng Motors

Xpeng G3 – ny kinesisk elbil redo för Norge

Elbilslandet Norge välkomnar ännu ett nytt elbilsmärke. Den här gången heter det Xpeng och deras första modell G3, på papperet en utmanare till Tesla Model Y, har redan hunnit skeppas från Kina till Norge.

Norge får allt roligt just nu, i alla fall när det gäller elbilar. Världens elbilsland nummer 1 står högst upp på de flesta biltillverkares priolista när det ska lanseras nya eldrivna modeller och det gäller även helt nystartade märken. Som kinesiska Xpeng, exempelvis.

Omkring 100 exemplar av modellen Xpeng G3 uppges redan ha anlänt Norge, men ska även lanseras på andra elbilsstarka europeiska marknader under 2021. Xpeng G3 är, som de flesta andra nya elbilar, en kompakt crossover som sägs kunna utmana Tesla. Storleksmässigt är den med sina 445 cm på längden något mindre än både Model 3 och Model Y.

G3 har en utlovad WLTP-räckvidd på 45 mil tack vare ett 66 kilowattimmar stort litiumjonbatteri från CATL. Xpeng G3 har sålts hemma i Kina sedan 2018 och finns där i de två utförandena 460 och 520, där siffrorna anger räckvidden i NEDC-körcykeln. G3 460 har ett mindre batteri men tycks inte vara aktuell för Europa-lansering.

1 AV 5
Foto: Xpeng Motors
2 AV 5
Foto: Xpeng Motors
3 AV 5
Foto: Xpeng Motors
4 AV 5
Foto: Xpeng Motors
5 AV 5
Foto: Xpeng Motors

45 mil ur 66 kilowattimmar låter mycket, och när man granskar specifikationerna är det tydligt att Xpeng inte har prioriterat prestanda. Motorn är 197 hk och 300 Nm stark och driver framhjulen. 0–100 km/h ska gå på 8,6 sekunder. Toppfarten anges till 170 km/h. Exakt laddeffekt anges inte, men att ladda från 20 till 80 procent uppges ta runt 50 minuter.

Priset då? På xpeng.no ser vi att G3 ska säljas i basutförandet Smart för 358 000 norska kronor och Premium för 379 000 norska kronor. Som jämförelse säljs Tesla Model 3 Standard Range Plus för 414 000 norska kronor. Xpeng uppges erbjuda fem års garanti med obegränsad körsträcka.

Utöver G3 har Xpeng sedanmodellen P7, båda byggs på en plattformsarkitektur som kallas SEPA där självkörande teknik står i fokus. Bilarna har bland annat tolv utvändiga radarsensorer och åtta kameror som sägs göra att de är självkörande i nivå 2,5 på den autonoma skalan. Några av dessa sensorer och kameror sitter i den lilla mössan högst upp på taket på G3.

1 AV 2
Foto: Xpeng Motors
2 AV 2
Foto: Xpeng Motors

Den stora pekskärmen på den uppenbart Tesla-inspirerade mittkonsolen drivs av ett operativsystem som kallas Xmart och uppges vara förberett för OTA-uppdateringar. 

Xpeng grundades år 2014 av Xia Heng och He Tao, båda tidigare toppchefer inom GAC-gruppen. Styrelseordförande är He Xiaopeng som gjort sig en förmögenhet som grundare av UCWeb och företaget ägs till största delarna av Alibaba, Foxconn och IDG Capital.