Xpeng G9 officiell med extremt snabb laddning
Guangzhou Xiaopeng Automobile Technology Co Ltd, eller Xpeng Motors som vi säger, presenterar nu sin fjärde modell. G9 är en eldriven suv på nästan fem meter som erbjuder relativt lång räckvidd. Den är baserad på en 800-voltsarkitektur och innehåller förarassisterande teknik som gör bilen mer eller mindre självkörande.
Efter P5, P7 och G3i är det nu dags för G9, och precis som i fallet med G3i har alfabetets sjunde bokstav placerats på en suv. Denna gång en betydligt större sak, G9 är nämligen fyra decimeter längre än G3i.
Xpeng G9 mäter 489,1 centimeter från för till akter, 193,7 centimeter från höft till höft samt 168,0 centimeter från topp till tå. Modellen är därmed snäppet mindre än exempelvis Volvo XC90 som är dryga halvdecimetern längre, aningen bredare och knappa decimetern högre.
G9 har plats för förare och fyra passagerare samt bagage som kan placeras i ett 660 liter stort bagageutrymme. Fälls bakre ryggstöden ryms uppemot 1 576 liter.
Snabbladdat batteri
Xpeng beskriver G9 som en elbil som laddar snabbare än någon annan i världen och det tack vare att den är baserad på Kinas första massproducerade 800-voltsplattform. På Xpengs egna snabbladdare med effekt på enorma 480 kW (kilowatt) ska laddning från 10 till 80 procent av batteriets kapacitet kunna genomföras på enbart 15 minuter. Per fem minuter av laddning fylls batteriet med energi som räcker till 20 mils körning.
I pressmeddelandet och tillhörande specifikationer berättar Xpeng inte hur stort batteriet är, men tidigare uppgifter gör gällande att det är på 98 kWh (kilowattimmar). Det har även luftats uppgifter om ett batteri med kapacitet på 78,2 kWh. Stora batteriet är av typen litiumjon och det lilla är ett så kallat LFP-batteri (litiumjärnfosfat) som termiskt sett är säkrare men som också har lägre energidensitet.
Lång räckvidd
G9 kommer i flera modellversioner och utrustningsnivåer. Tittar vi drivlinemässigt är det dels bakhjulsdrift via en elmotor på 230 kW (313 hk), som har en räckvidd på 57 mil i Standard-utförande och 70,2 mil i Long Range-utförande, och dels fyrhjulsdrift via två elmotorer på 230 kW (313 hk) respektive 175 kW (238 hk) med räckvidd på 65 mil.
Det ska tilläggas att räckviddssiffrorna är enligt kinesiska CLTC-körcykeln, men Xpeng meddelar att räckvidderna på 57 och 65 mil motsvaras av 46 samt 57 mil i ”vår” WLTP-körcykel.
Oavsett antal motorer är toppfarten begränsad till 200 km/h. Accelerationen 0-100 km/h ligger på 6,4 sekunder för de bakhjulsdrivna modellversionerna, på 3,9 sekunder för de fyrhjulsdrivna.
Självkörande
Xpeng G9 är utrustad med XNGP, det vill säga märkets andra generation av förarassisterande teknik som till stora delar ska kunna ta över körningen i många situationer. Tekniken är tänkt att under 2023 börja användas i större omfattning i merparten av Kinas städer.
XNGP:s hjärna kommer från Nvidia som kan hantera 508 biljoner (508 000 miljarder) beräkningar per sekund baserade på information som samlas in av bilens 31 sensorer, frontmonterade kamera samt dubbla LiDAR-sensorer som med exakthet skannar av miljön framför bilen i en vinkel på 180 grader.
Vissa modellversioner av G9 utrustas med Xpilot, Xpengs första generation av förarassisterande teknik. Detta system har förbättrats och klarar flertalet operationer enligt vad man kan kalla för självkörning nivå 2.
https://youtu.be/CufV6ZLovoIDragbil
Xpeng G9 ska kunna utrustas med elektrisk in- och utfällbar dragkrok och även om Xpeng själva inte nämner någon maximal dragkapacitet finns det på nätet uppgifter som säger att den ligger på 1 500 kilo.
Att G9 kommer till Europa kan vi se som avgjort i och med att Xpeng nämner att suven är utvecklad för att nå högsta krocktestbetyg i Euro NCAP. Om den kommer till Sverige, och i så fall till vilket pris, återstår att se.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se