Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Xpeng Motors

Xpeng P7 har fått svenskt pris

Kinesiska uppstickaren Xpeng har avslöjat svenska priser på sin modell P7, detta efter att för ett par månader sedan ha stoppat försäljningen av sin första modell P5. Den hamnar under bonusgränsen.

I våras marknadsfördes Xpengs första modell P5 för fulla muggar och den provkördes av motorjournalister i tron om att den skulle bli nästa stora elbil från Kina. Men i somras meddelade Xpeng att försäljningen av P5 pausas i Europa på grund av komponentbrist.

I stället får vi vänta på den större modellen P7, som nu rapporteras ha fått svenskt pris. Den skulle ha börjat säljas under våren, men inga priser har funnits – förrän nu. Modellen kommer finnas i tre versioner: Standard range med räckvidd på 40 mil som ska kosta från 620 000 kronor. Long Rangemed räckvidd på 55 mil, kommer kosta från 670 000 kronor. Och så värstingen 4WD Performance med räckvidd på 50 mil och en prislapp på 699 000 kronor, alltså precis under gränsen för att vara berättigad bonus.

Modellen är 488 centimeter lång, 189 centimeter bred och 145 centimeter hög och således lite mindre än Tesla Model S som är en av de främsta konkurrenterna. Batteriet på Performance-versionen är på 80 kilowattimmar och har en total effekt på 430 hästkrafter. 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder.

Bilen finns att provköra och boka i Solna utanför Stockholm och förväntas kunna levereras under nästa år.