Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Xpeng slutar sälja P5 i Europa

Kinesiska uppstickarmärket Xpeng har precis börjat sälja sina bilar i Sverige, men nu är det stopp. Företaget anger komponentbrist som anledning till att man inte längre tar emot beställningar på modellen P5.

Xpeng Motors meddelar att man från och med nu inte tar emot beställningar eller reservationer på modellen P5 i de fyra europeiska länder man nyligen har etablerat sig, däribland Sverige. Xpeng uppger att man i stället fokuserar på den större och dyrare modellen P7.

LÄS MER: Kinesiska Xpeng har högtflygande planer

En talesperson för Xpeng uppger för Electrek att det är komponentbristen och svårigheterna att garantera leverans av bilarna som är anledning till beslutet. De kunder i Danmark, Nederländerna, Norge och Sverige som redan har beställt en P5 kontaktas av Xpeng för att bli informerade om att de förmodligen inte kommer att få bilen de har beställt. Försäljningsstoppen av P5 uppges inte påverka Xpengs långsiktiga satsning i Europa. Xpeng vill nu rikta fokus mot den större modellen P7 som går att provköra i Sverige, men den har fortfarande inte fått någon prislapp. P7 väntas börja levereras under andra kvartalet 2023.

Xpeng P5 har enligt branschorganisationen Mobility Swedens försäljningsstatistik inte nått några framgångar. Hittills i år finns endast fem nyregistrerade Xpeng P5 i Sverige.

När vi provkörde Xpeng P5 blev domen inte bara negativ, men nästan. En ratt som inte går att justera i längdled, ett baksäte som inte går att fälla och ett körhjälpsystem som irriterar, var bara några av bristerna som fick reporter Daniel Östlund att drömma om en Tesla Model 3 i stället.