Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zeekr

Zeekr 001 uppdateras

Göteborgsutvecklade kinesen Zeekr 001 får mjukvaruuppdateringar ”via luften” och snabbare ett snabbare chip monteras i bilar som produceras från och med nu.

Volvos syskon, kinesiska bilmärket Zeekr – ett namn som onekligen får mig att undra över vilka namn som förkastades innan konsensus hade uppnåtts – meddelar via en pressrelease att deras förstling, modellen 001, nu kommer att få en omfattande uppdatering av mjukvaran via OTA, Over The Air. Förändringarna påverkar komforten, instrumentens gränssnitt och körassistenterna. Uppdateringarna ligger i planen. För att få kunder att våga beställa den nya modellen utlovades gratis OTA-uppdateringar under bilens livstid. 

Bilen är utvecklad och designad i Geelys Göteborgs-baserade designkontor CEVT.

1 AV 2
Foto: Zeekr
2 AV 2
Foto: Zeekr

En av nyheterna är att bilen nu kommer att detektera om någon öppnar en dörr på en parkerad bil längs vägen. I pressreleasen svävar man dock en smula på målet när det blir verklighet. Man skriver att bilägarna har fått uppdateringen i detta nu, men också att de nya finesserna fungerar i ”testmiljö”.  

Dessutom har man infört vissa ändringar i 2022 års produktion av 001. Diverse olika chassikomponenter har bytts ut och det ultrasnabba mikrochipet ”8155 Snapdragon” inkluderas 2022 i utrustningen.

1 AV 2
Foto: Zeekr
2 AV 2
Foto: Zeekr

Exakt vilken skillnad Snapdragon gör framgår inte av informationsmaterialet, men den förbättrade processorkraften överlag gör att överföringskapaciteten har ökat tiofalt vilket enligt Zeekr ska påverka bilens körsystem som kan sättas i tre olika körlägen. Accelerationen påstås ha förbättrats med 31 procent på dåligt underlag och på snö och is. De nya Zeekr-kunderna kommer därtill även att, i realtid, kunna välja mellan bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift beroende på förhållandena på underlaget

Zeekr, som bara tillverkar 001, har fram till i juni hunnit tillverka 20 000 bilar. Under 2022 kommer man att fokusera på att få upp volymerna och korta kötiden på den inhemska kinesiska marknaden. Debuten på olika exportmarknader, bland annat i Europa, är planerad till 2024. Så såg i alla fall planerna ut innan Ryssland började kriga i Ukraina, med stöd från Kina.