Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zeekr 001 slog driftingrekord för elbilar.
Zeekr 001 slog driftingrekord för elbilar.
Zeekr 001 slog driftingrekord för elbilar.
Zeekr 001 slog driftingrekord för elbilar. Foto: Zeekr

Zeekr slår världsrekord – i elbilsdrifting

Det Geely-ägda bilföretaget Zeekr har tagit sig in i Guinness rekordbok genom att ha slagit inte bara ett världsrekord, utan två. Det ena världsrekordet bestod i att drifta med en Zeekr 001 i 207,996 km/h och det andra rekordet handlade om att klara av en slags slalombana på 49 sekunder.

Jodå, lugn bara lugn. Det finns de som har driftat i mycket högre hastigheter, nuvarande världsrekordhållaren heter Masato Kawabata och i mars 2016 rattade han en Nissan GT-R Nismo i 304,96 km/h. Men i det här fallet handlar det om att Zeekr 001 slagit rekordet för elbilar.

1 AV 4
Foto: Zeekr
2 AV 4
Foto: Zeekr
3 AV 4
Foto: Zeekr
4 AV 4
Foto: Zeekr

Bakom ratten i Zeekr 001 satt Zhao Junfeng, en ingenjör som arbetar hos Zeekr, och själva rekordförsöket skedde den 9 juni i år på en testbana i Yancheng, i Jiangsu-provinsen i Kina. Det andra rekordet, att köra slalombanan som bestod av 50 koner på tid, sattes också av Zhao Junfeng och det rekordet skedde dagen efter, det vill säga den 10 juni. Sluttiden hamnade på 49,05 sekunder.

Drifting är en populär sport även här i Sverige men är betydligt större i till exempel Japan och USA. Tidigare har det i princip alltid varit motorstinna bensindrivna bilar som har använts inom drifting, men med tanke på elbilarnas direkta och snabba kraftutveckling så kanske vi i framtiden får se fler elbilar även inom denna genre.

Zeekr säljs redan i dag i hemlandet Kina men de har siktet inställt på en Europa-lansering någon gång under 2023. Zeekr har meddelat att de i samarbete med batteritillverkaren Qilin kommer stoppa i batterier som ska kunna ge 100 mils räckvidd i sina modeller. Det kanske kan behövas om man blir sugen på att bränna gummi. Frågan är när övriga syskon under Geelys flagg kommer kunna dra nytta av det.