Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Zeekr

Zeekr till Europa nästa år

Volvos systermärke ska komma till vår del av världen. I november 2023 ska man börja sälja sina bilar på utvalda europeiska marknader. 

Volvo Cars syskonmärke inom den kinesiska Geely-koncernen Zeekr – ett elbilsmärke positionerat i premiumsegmentet – är på väg till Europa. Autocar rapporterar att An Conghui, vd för Zeekr och andreman i Geely-koncernen efter Li Shufu, bekräftat att Zeekr kommer att lanseras på utvalda europeiska marknader i november 2023. Om Sverige finns med i planerna framgår inte. 

Uttalandet sammanföll med att en ny Zeekr-modell utöver den befintliga 001 presenterades i Kina. Zeekr 009 är en minibuss, en MPV, med klart lyxig anstrykning – en biltyp som är populär där borta, men i princip död här i Europa. Precis som Zeekr 001 baseras den på Geelys SEA-plattform, en teknisk arkitektur som till exempel Smart #1 också bygger på. Formgivningen har tagits fram vid Zeekrs designcenter i Göteborg. 

5,2 meter lång med 544 hästkrafter5,2 meter lång med 544 hästkrafter5,2 meter lång med 544 hästkrafter
1 AV 2
5,2 meter lång med 544 hästkrafter
Foto: Zeekr
2 AV 2
Foto: Zeekr

An Conghui sade också att lansera en ny sedanmodell, liksom en suv, inom kort som en del av den internationella lanseringen. Inom två år ska man ha sex modeller på programmet och Geely planerar också en börsintroduktion av märket, precis som man tidigare gjort med Volvo Cars och Polestar

Zeekr har som mål att sälja 70 000 bilar i Kina innan året är slut, och till 2025 siktar man på att sälja 650 000 bilar på den globala marknaden. 

LÄS MER: Zeekr värderat till nästan 80 miljarder