Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbil utskriven på 3D-skrivare – din nästa bil?

Amerikanska Local Motors är på gång med ännu en 3D-utskriven bil, denna gång en elbil i två skepnader som bär namnet Reload Redacted.

Skrivarna håller på att ta över världen, och då pratar vi inte om våra vanliga bläckstråleskrivare vi har hemma på skrivborden utan 3D-skrivare i industrin.

Amerikanska bilbyggarföretaget Local Motors har redan skrivit ut ett antal produkter och komponenter till dessa, bland annat cyklar och skateboardar. De har faktiskt också skrivit ut en elbil. Det gjordes inför publik förra året, 44 timmar tog det. Därefter följde tre dagars montering. Strati hette modellen som sägs ha en räckvidd på upp till nästan 20 mil och har en toppfart på 64 km/h.

Bilen vi ser på bilderna här heter Reload Redacted och finns i utförandena Swim och Sport. Versionerna är desamma i grunden men skiljer sig framför allt i frontpanelen. Flera detaljer hämtas från andra bilar, framför allt från Mazda MX-5.

Reload Redacted skapades av en community-användare inom Local Motors-nätverket, och är det vinnande bidraget av över 60 stycken. I juryn som valde ut bästa alternativet satt bland annat Jay Leno. Eftersom detta är en elbil finns det batterier. Dessa är placerade i det 3D-utskrivna chassit.

Tanken är att Local Motors ska börja sälja en elbil, sannolikt Reload Redacted, under första kvartalet 2016. Skulle du kunna tänka dig en 3D-utskriven elbil? Priset i USA sägs landa mellan 153 000 och 256 000 kronor beroende på version.

Företagets vd, John B Rogers, säger att han är redo att revolutionera bilindustrin som har varit densamma i över 100 år. Hans produktionsteknik sägs vara både snabbare och säkrare.

I bildgalleriet nedan får du mer information om Local Motors elbil och dess uppbyggnad.